Τουρκικές υποκλοπές στοιχείων για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ;

Κοινοποίηση:
yavuz_2

Σάλος έχει προκληθεί σχετικά με ενδεχόμενη υποκλοπή από την Τουρκία στοιχείων για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την είδηση αλλά και δεν αποκλείει τίποτα.

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη υποκλοπή, από πλευράς Τουρκίας, στοιχείων για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του οποίου βρίσκεται από το Σάββατο το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο προετοιμάζεται για παράνομη γεώτρηση. Στο σημείο όπου προετοιμάζει γεώτρηση το Γιαβούζ, είχε προγραμματίσει το 2017 γεώτρηση η ιταλική ΕΝΙ, η οποία εξασφάλισε τα δικαιώματα ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα ανοικτά λέει η Κυβέρνηση

Το σενάριο της υποκλοπής σχολιάστηκε σήμερα από αξιωματούχους της Κυπριακής Κυβέρνησης τόσο σε Κυπριακά όσο και σε Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο τεμάχιο «8» και για το ενδεχόμενο υποκλοπών, είπε πως η Λευκωσία έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία, με κάποιο τρόπο, διαθέτει μελέτες για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία που αξιοποιεί η Τουρκία για την εξαγγελθείσα γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ είναι προϊόν υποκλοπής.

Δημοσιοποιημένα στοιχεία

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η περιβαλλοντική μελέτη για γεωτρητικό στόχο της ΕΝΙ στο τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ είχε δημοσιοποιηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αυγουστο του 2017. Πρόκειται για μία λεπτομερέστατη περιβαλλοντική μελέτη, εκατοντάδων σελίδων, με εκτενή και λεπτομερή στοιχεία για εκείνη τη γεώτρηση (που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ), μέρος των οποίων αναδημοσιεύτηκαν στον κυπριακό και ελληνικό Τύπο. Το σημείο που επέλεξε η Τουρκία για την παράνομη γεώτρηση του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 είναι σχεδόν το ίδιο με το σημείο που είχε επιλέξει το 2017 η ΕΝΙ για τη δική της γεώτρηση. Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο η Τουρκία και η κρατική της εταιρεία ΤΡΑΟ να αξιοποίησε τη δημοσιοποιηθείσα μελέτη της ΕΝΙ είναι αρκετά πιθανόν

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: