Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ επαναλαμβάνει «μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Κοινοποίηση:
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan stands before a picture of the founder and first president of the Turkish Republic Mustafa Kemal Ataturk, during his meeting with the visitig US Secretary of State at Ankara Esenboga Airport on December 12, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP)

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν «τις μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές», όπως τις χαρακτηρίζει, απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ παράλληλα απορρίπτει τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών αναφορικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε, χθες 17 Δεκεμβρίου, τα ετήσια συμπεράσματά του σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Απορρίπτουμε τις εκτιμήσεις της ΕΕ για τη δυναμική της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Οι απόψεις αυτές αντανακλούν μια μονόπλευρη οπτική που απέχει πολύ από το να είναι αντικειμενική.

»Επιπλέον, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου επαναλαμβάνουν τις μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες και τις δικαιολογημένες πολιτικές τόσο της Τουρκίας όσο και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο συνεχιζόμενος ρόλος της ΕΕ ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και η αποτυχία της να λάβει υπόψη της τα εγγενή δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” παραμένουν το κύριο εμπόδιο για μια λύση στο νησί».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει μέλος της ΕΕ. Σε απάντηση, η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας».

Ακόμη τονίζεται ότι η Άγκυρα αναμένει ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, τα οποία περιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ανακληθούν πλήρως».

Ως θετικά σημεία των συμπερασμάτων η Άγκυρα εντοπίζει την έμφαση που δίνεται στο καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τον καίριο ρόλο της, γεγονός που χαρακτηρίζεται «ρεαλιστική προσέγγιση». Χαιρετίζει την επανάληψη του Οικονομικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία.

«Εκτιμούμε την αναγνώριση της προόδου που σημείωσε η Τουρκία στον τομέα των μακροοικονομικών πολιτικών και τα θετικά βήματα που έγιναν για την επίλυση των εμπορικών προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης. Ομοίως, θεωρούμε ως ακριβείς παρατηρήσεις την αναγνώριση των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας» είναι επίσης μεταξύ των θετικών παρατηρήσεων της τουρκικής διπλωματίας αναφορικά με τα συμπεράσματά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η πραγματοποίηση των συναντήσεων διαλόγου υψηλού επιπέδου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, και ιδίως σε πολιτικά θέματα, καθώς και των Συμβουλίων Σύνδεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 θα ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και περιφερειακών ζητημάτων που επισημαίνονται στα συμπεράσματα» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: