Τους κάνει πλάκα η Ρωσία: ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο παρά τις κυρώσεις της Δύσης

Κοινοποίηση:
ΠΟΥΤΙΝ

Σε επίπεδο – ρεκόρ (70,1 δισ. δολαρία) εκτοξεύθηκε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, αφού η εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ρωσική κεντρική τράπεζα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, το πλεόνασμα έφθασε τα 138,5 δισ. δολάρια.

Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί σε βασικό μέσο σωτηρίας για το Κρεμλίνο από την απομόνωση που επιδιώκουν να το θέσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Πάνω από 150 δισ. τα έσοδα από τις εξαγωγές
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 153,1 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 166,4 δισ. στο πρώτο, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι εισαγωγές στα 72,3 δισ. από 88,7 δισ.

«Η διόγκωση του εμπορικού πλεονάσματος υποδηλώνει πολλά για ό,τι κινείται σε θετική κατεύθυνση για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη σταθερή ζήτηση από πολλούς εταίρους της. Είναι, όμως, επίσης σύμπτωμα μεγάλης πίεσης, με τη βουτιά των εισαγωγών να δημιουργεί προβλήματα σε όλη την οικονομία», δήλωσε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Κορυφαία επίδοση για το Ρούβλι φέτος
Η Ρωσία σταμάτησε μετά την εισβολή να ανακοινώνει αναλυτικά στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά οι ροές μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία των εμπορικών εταίρων της.

 

Τον Μάιο υπήρξαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές σταθεροποιήθηκαν, καθώς η οικονομία προσαρμόστηκε και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέους δρόμους για εξαγωγές.
Το αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τα capital controls, περιόρισαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα και συνέβαλαν στην ανατίμηση του ρουβλιού, το οποίο έχει την καλύτερη επίδοση φέτος από όλες τις αναδυόμενες οικονομίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: