Τα μαθητικά “μαργαριτάρια” δεν έχουν αρχή και τέλος!
Εκπαιδευτικός μας μετέφερε το παρακάτω “μαργαριτάρι” μαθητή: “Ο Μιλτιάδης ήταν μεγάλος Ρωμαίος ποδοσφαιριστής, ο οποίος πολέμησε γενναία ενάντια στον Μεγαλέξανδρο…”. Τι να πει κανείς… Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις για το κατάντημα της παιδείας, αλλά χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να ξαναβρεί τον γνωσιολογικό χαρακτήρα της, ώστε οι μαθητές να έχουν πραγματική μόρφωση. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι και κυρίως, πέρα από την πολιτεία, ευθύνη έχουν και οι εκπαιδευτικοί.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο Μιλτιάδης δεν ήταν, βέβαια, Ρωμαίος ποδοσφαιριστής, αλλά ένας από τους δέκα στρατηγούς των Αθηναίων στη μάχη κατά των Περσών στον Μαραθώνα. Στον Μιλτιάδη οφείλεται η πρωτοβουλία να σταλεί στρατός στον Μαραθώνα και να γίνει οπωσδήποτε η μάχη, καθώς οι περισσότεροι στρατηγοί δίσταζαν λόγω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Περσών. Μετά τον θρίαμβο στη Μάχη του Μαραθώνα ο Μιλτιάδης θεωρήθηκε ήρωας της Αθήνας. Η ήττα του, όμως, στην Πάρο, όπου τραυματίστηκε κιόλας, κακοφάνηκε στους Αθηναίους, οι οποίοι έδειξαν να λησμονούν τη μεγάλη προσφορά του Μιλτιάδη στον Μαραθώνα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι Αλκμεωνίδες, βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να ζητήσουν τη δίκη του Μιλτιάδη για την αποτυχία του στην Πάρο, δίκη που απαίτησε ο Ξάνθιππος, πατέρας του Περικλή, ενώπιον της Εκκλησίας του Δήμου.
Λίγες ημέρες αργότερα ο ήρωας του Μαραθώνα, με πρησμένο πόδι από το τραύμα το οποίο είχε μολυνθεί, οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Οι Αθηναίοι τον εγκατέλειψαν στην τύχη του. Με μοναδικό υπερασπιστή τον αδελφό του Στησαγόρα ο Μιλτιάδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε να πληρώσει 50 τάλαντα. Ο Μιλτιάδης όμως πέθανε σχεδόν αμέσως στη φυλακή από γάγγραινα.