Οι μαχητές που συνελήφθησαν από τα Συριακά στρατεύματα κοντά στο Χαλέπι μίλησαν για τον ρόλο της Τουρκίας στην σύσταση τρομοκρατικών οργανώσεων και κυρίως της Jebhat Al-Nusra.
Κατά την διάρκεια των μαχών μεταξύ του Συριακού Στρατού και των Ισλαμικών πολιτοφυλακών στα προάστια του Χαλεπίου συνελήφθησαν δύο τρομοκράτες εντός συριακού εδάφους, αλλά και δύο πολίτες. Ένας από αυτούς είναι ντόπιος του χωριού Tybni και ονομάζεται Mahmod Al Najim, έχοντας ως σήμα κλήσης το όνομα ”Abu Abdal”, γεννηθής το 1985.
Σύμφωνα με τον συλληφθέντα, στην πόλη είχε σχηματιστεί αρχικά μία αποσύνθεση του ”ελεύθερου συριακού στρατού της Συρίας”, οργανώνοντας μία κοσμική αντιπολίτευση. Στην συνέχεια εντός αυτής εμφανίστηκαν τμήματα της Ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Jabhat Al Nusra, τα οποία διέμεναν σε αυτά τα μέρη, συμμετέχοντας σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισλαμικές πολιτοφυλακές αλλά και ανάμεσα στην ριζοσπαστική αντιπολίτευση της Συρίας.
Ο Al Najim μαζί με τους συγγενείς του, αποφάσισε να φύγει από την Συρία και να οδηγηθεί στην Τουρκία όπου συνελήφθη από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον μαχητή η αστυνομία τον ανάγκασε να γίνει μέλος της οργάνωσης Jebhat Al Nusra.
”Είπαν πως αν δεν δουλέψω για αυτούς ως μαχητής της οργάνωσης Al Nusra, θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν την οικογένειά μου… μου έδωσαν μισθό εκατό δολαρίων.”δήλωσε ο μαχητής που ανακρίθηκε από τον συριακό στρατό.
Οι Τούρκοι σύμφωνα με τον ίδιο απέστειλαν τους συγγενείς του στον προσφυγικό καταυλισμό οπού τους κράτησαν αιχμάλωτους. ”είπαν πως όσο πολεμώ ως μέλος της Al Nusra είναι ασφαλείς” είπε ο μαχητής δηλώνοντας πως όλες οι προμήθειες της ομάδας προέρχονται από την Τουρκία και το Κατάρ.
Στις τάξεις της οργάνωσης ο μαχητής λειτούργησε και ως οδηγός μεταφοράς προσωπικού. Με αυτήν την ιδιότητα είχε την ευκαιρία να πολεμήσει σε όλες τις πόλεις της Συρίας. Όταν ρωτήθηκε γιατί ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην πόλη του Χαλεπίου απάντησε πως ”ο διοικητής μας είπε ότι αυτό θα οδηγούσε σε πολιτικό μίσος του Συριακού έναντι του Ρωσικού στρατό”.
Ο δεύτερος αιχμάλωτος είναι ο Χουσεϊν Αμπντουλ Αζίζ, με σήμα κλήσης ”Abu Uday” από το χωριό Deir Hafer.
”η οικογένειά μου δεν είχε χρήματα για φαγητό και αυτή η οργάνωση στρατολόγησε τους άνδρες της οικογένειας και έδωσε χρήματα σε όλα τα μέλη. Στην συνέχεια πολέμησα σε διάφορες ομάδες όπως Ahrar al-Sham , SSA, Zinki Brigade”. Όλες αυτές οι ομάδες ήταν μέρη της Al Nusra” είπε κατά την ανάκριση.
Σύμφωνα με τον ίδιο πακιστανικά και αφγανικά στρατεύματα πολεμούν τώρα στις τάξεις των μαχητών. Ο Αμντούλ Αζίζ εφυλακίσθη όταν το απόσπασμά του υποχώρησε χωρίς αυτόν σε μία μάχη στην περιοχή Rashidin-5 στο Χαλέπι.
Ο Συριακός στρατός ξεκίνησε επίθεση στην περιοχή του Χαλεπίου στις 26 Ιανουαρίου μέσω καθημερινών βομβαρδισμών εντός κατοικημένων περιοχών σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους πολίτες καθημερινά. Την περασμένη εβδομάδα το συριακό πυροβολικό κατέστρεψε εξοπλιστικές αποθήκες και οχυρά ισλαμιστών. Στις 27 Ιανουαρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τις πρώτες γραμμές υπεράσπισης των τρομοκρατών στα δυτικά του Χαλεπίου.
Στις 29 Ιανουαρίου, το Γενικό Επιτελείο του Συριακού Στρατού ανακοίνωσε πως απελευθερώθηκε η μεγάλη πόλη Maaret Nuuman, στην οποία διεξάγονται μάχες από το 2012. Η πόλη έχει στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται στην διασταύρωση της οδού Hama-Aleppo. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά τρομοκρατών και ένα σημείο διελεύσεως εφοδιασμού του ισλαμικών στρατευμάτων στα νότια της επαρχίας Idlib.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ρωσία και η Τουρκία στο Σότσι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Idlib, όπου βρίσκονται περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές στρατιωτικές ισλαμικές μονάδες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι οι Jehat al-Nusra και το ”Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση” με συνολικά περίπου 30.000 μαχητές, σύμφωνα με τους κρατουμένους.
Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να τονίσει πως η ανάγκη παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στον τουρκογενή- τουρκόφωνο διάδρομο της Μέσης Ανατολής φαίνεται από τις εξοπλιστικές κινήσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας στην πόλη Ιντλίμπ, όπου πάνω από 400 οχήματα σπεύδουν να την υπερασπιστούν θέλοντας να κρατήσουν αυτόν τον διάδρομο ανοιχτό όχι μόνο για τουρκικής προελεύσεως ισλαμικούς πληθυσμούς, αλλά και για τακτικό τουρκικό στρατό με την ελπίδα δημιουργίας τουρκικών εμπορικών διαδρόμων.
Πάραυτα η δημογραφική αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας (Κούρδοι) παραμένουν με την Ρωσική πλευρά κυρίως, μία χώρα εχθρική απέναντι στο ΝΑΤΟ, με αντικρουόμενα συμφέροντα με την Τουρκία τόσο στην περιοχή του Καυκάσου, όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Ευρασιατικών Βαλκανίων. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως όταν η ρωσική ομοσπονδία επεδίωκε να αποδυναμώσει την εχθρική προς αυτήν Οθωμανική Αυτοκρατορία ενίσχυε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επαναστατικές εθνικές ομάδες (Έλληνες) εντός Οθωμανικού εδάφους με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει πολλαπλά μέτωπα ένοπλων συγκρούσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά την γνώμη του μεταφραστή δεν πρέπει να αποκλείεται και στην περίπτωση των Κούρδων.
Μετάφραση-σχόλιο: Χωριανόπουλου Άγγελου
πηγή: https://rusvesna.su/