Τούρκος γιατρός: Η συγκάλυψη κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία θα είναι καταστροφική

Κοινοποίηση:
A municipality worker in a protective suit disinfects Kilic Ali Pasa Mosque due to coronavirus concerns in Istanbul, Turkey March 11, 2020. REUTERS/Kemal Aslan

Άκρως ανησυχητικές για την Τουρκία και όχι μόνον είναι οι επισημάνσεις διακεκριμένου Τούρκου χειρουργού που ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ergin Koçyıldırım προειδοποιεί πως η λογοκρισία της Τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά στην πληροφόρηση για τον κορονοϊό, εμποδίζοντας έτσι τους πολίτες της να έχουν αξιόπιστη πληροφόρηση, είναι μια καταστροφή εν αναμονή.

Με άρθρο του στο The National Interest ο Koçyıldırım αναφέρει πως η Τουρκία έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους και έχει απειλήσει να αναλάβει δικαστική δράση εναντίον χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ασκούν κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και βασίζεται στον τουρισμό. Εάν οι τουρίστες σταματήσουν να επισκέπτονται την Τουρκία, φέτος η οικονομία θα καταρρεύσει. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία δεν ανακοίνωσε για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο την ύπαρξη διαπιστωμένου κρούσματος», αναφέρει ο Koçyıldırım.

Μέχρι να ανακοινωθεί το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού την Τετάρτη, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων που δεν είχε επηρεαστεί από την κρίση.

Οι αρχές στην Τουρκία πήραν νωρίς προληπτικά μέτρα όπως θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, κλείσιμο συνόρων με το Ιράν και απαγόρευση πτήσεων από Κίνα. Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα. Ωστόσο η έλλειψη κρουσμάτων προκάλεσε υποψίες στους Τούρκους, καθώς η Τουρκία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή, ενώ μοιράζεται σύνορα με το Ιράν, μία από τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Όταν ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα την Τετάρτη, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας πως αν το έκανε θα παραβίαζε την ιδιωτικότητα του ασθενούς.

Ο Koçyıldırım εξέφρασε ακόμη σκεπτικισμό για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας πως τα δικά της τεστ ανίχνευσης κορονοϊού είναι τα πιο γρήγορα και τα πιο ακριβή στον κόσμο. «Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει κάνει 2.500 τέστ. Η έλλειψη διαπιστωμένων κρουσμάτων προκάλεσε υποψίες γιατί αν τα τεστ είναι αρνητικά, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος επαλήθευσής τους», ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται πως τα τουρκικά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού εξάγονται σε πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ, ο Koçyıldırım ανέφερε πως -σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο ίδιος- δεν υπάρχει ούτε ένα ίδρυμα ή εργαστήριο στις ΗΠΑ που να τα χρησιμοποιεί.

Επιπλέον η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τουρκική Ιατρική Εταιρεία -μια ανεξάρτητη ιατρική και υγειονομική εταιρεία που έχει ως σκοπό την προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας στην Τουρκία- μπορεί επίσης να είναι ένας προβληματικός τομέας σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού για τον κορονοϊό, έγραψε ο Koçyıldırım. «Παρά τις προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι εκκλήσεις της Τουρκικής Ιατρικής Εταιρείας δεν είχαν καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση μέχρι τώρα», ανέφερε.

Ο Koçyıldırım συμπλήρωσε πως η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς θεσμούς είναι κρίσιμη για την ενημέρωση του κοινού. «Οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα έλλειψης εμπιστοσύνης καθώς εισέρχονται στην κρίση του κορονοϊού», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Πηγή: Ahvalnews

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: