Ακόμη και οι Τούρκοι παραδέχονται ότι… οι ουρανοί είναι δικοί μας.
Μπορεί να διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο νηνεμίας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις από αέρος, ωστόσο το θεωρητικό μπρα ντε φερ Αθήνας – Άγκυρας για την υπεροχή στους ουρανούς του Αιγαίου δεν έχει κοπάσει.
H Τουρκία κατάφερε να πάρει από τις ΗΠΑ την έγκριση για τα F-16, αλλά ορέγεται και μαχητικά αεροσκάφη F-35, σαν κι αυτά που ήδη έχει παραγγείλει η χώρα μας. Αλλά θα πρέπει να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις προκειμένου να κάμψει τις αμερικανικές αντιστάσεις, συνεπώς το ανατολίτικο παζάρι καλά κρατεί.
Αυτό που κανείς νοήμων δεν αμφισβητεί είναι η υπεροχή του F-35 έναντι του F-16. Kαι πλέον και Τούρκοι ειδικοί παραδέχονται την ανισορροπία δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, ο Mahmut Faruk Akşit, γενικός διευθυντής της TUSAS Engine Industries (TEI), ήταν εισηγητής σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Pamukkale στις 26 Οκτωβρίου, όπου μίλησε για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, συγκρίνοντας F-35 και F-16.
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν πούλησαν το F-35 στην Τουρκία λόγω των ανώτερων δυνατοτήτων του. Μιλώντας για την τεχνολογία stealth και τις δυνατότητες ραντάρ του αεροσκάφους, ο Akşit τόνισε τα πλεονεκτήματα του F-35 έναντι του F-16. «Υπάρχει ένα ραντάρ στο μπροστινό μέρος που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τους εισερχόμενους εχθρούς», είπε. «Αν εξετάσουμε την τεχνολογία του ραντάρ, το F-16 έχει εμβέλεια ραντάρ 80 χιλιομέτρων, ενώ το F-35 φτάνει τα 250 χιλιόμετρα».
«Φανταστείτε ένα σενάριο όπου το F-35 και το F-16 πετούν το ένα προς το άλλο. Είστε στο F-16 και δεν βλέπετε τίποτα στον ορίζοντα. Εν τω μεταξύ, ο πιλότος στο F-35 μπορεί να σας δει καθαρά, σαν να κοιτάζετε σε καθρέφτη. Σε εγκλωβίζει και εκτοξεύει έναν πύραυλο. Μπορεί να βλέπεις μόνο τον πύραυλο να έρχεται προς το μέρος σου, αλλά δεν μπορείς καν να δεις το εχθρικό αεροσκάφος. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν μας έχουν πουλήσει το F-35;», πρόσθεσε.
ΤΡΩΕΣ ΦΡΥΓΕΣ ΚΑΙ ΛΥΔΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΤΛΑΝΤΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑΤΟΙΚΟΙ
Εσείς τα κράζατε τα F-35, τι άλλαξε τώρα;