Το Έπος του 1940 στον ελληνικό κινηματογράφο (BINTEO)

Κοινοποίηση:
720_680063_fe2117f2b8-8c92ff27bd8f1966

Το έπος του ’40 και η αντίσταση στην κατοχή είναι ιδιαίτερο αγαπητό θέμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Πλήθος ταινιών δημιουργήθηκε στη λεγόμενη “χρυσή εποχή” του κινηματογράφου αφιερωμένη στην ελληνική Αντίσταση. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς είναι οι ακόλουθες:

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ: Δραματική-κωμική ταινία του 1962, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη και σε σενάριο Διονύση Μήλα. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Σπύρος Καλογήρου και Μίρκα Καλατζοπούλου.

H Χαραυγή της νίκης: Πολεμική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Το σενάριο το έγραψε ο Γιώργος Λαζαρίδης. Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης και της ΓΚΕ. Πρωταγωνιστεί ο Λάκης Κομνηνός.

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση: Σατιρική, δραματική, κωμική κινηματογραφική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Κατερίνα Γώγου, Έφη Ροδίτη και Αντώνης Παπαδόπουλος.

Κοντσέρτο για πολυβόλα: Πολεμική ταινία του 1967, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Νίκου Φώσκολου, και πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο, Ανδρέα Μπάρκουλη, Ζώρα Τσάπελη και Σπύρο Καλογήρου.

Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές: Ταινία του 1973. Κινηματογραφική διασκευή της θρυλικής σειράς “Ο Άγνωστος Πόλεμος”. Το σενάριο είναι του Νίκου Φώσκολου ενώ η σκηνοθεσία του Τάκη Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γκέλλυ Μαυροπούλου, Δήμητρα Αυγέρη, Νίκος Δενδρινός, Ηλίας Κομνηνός, Ζωή Ρίζου, Νατάσα Ασικη, η μικρή Νατάσα Αυγέρη.

Υπολοχαγός Νατάσα: Δραματική-πολεμική ταινία του 1970, του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

OXI: Πολεμική κινηματογραφική ταινία, του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, και με πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα, τη Βέρα Κρούσκα, τον Στέφανο Στρατηγό και τον Χρήστο Πολίτη.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά: Έγχρωμη δραματική ταινία σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, του 1969, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου.

Η λεωφόρος της προδοσίας: Ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Χρήστου Κυριακόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Φούντας, Μάνος Κατράκης, Γκέλλυ Μαυροπούλου.

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο: Πολεμικό δράμα του 1970 της Φίνος Φιλμς σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία παρουσιάζει την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον έρωτα μεταξύ της νοσοκόμας και του στρατιώτη υπό τη γερμανική Κατοχή.

28η Οκτωβρίου ώρα 05:30: Πολεμική ταινία του 1971. Σκηνοθεσία, Κώστας Καραγιάννης. Παραγωγή, Τζέιμς Πάρις.

17 σφαίρες για έναν άγγελο: Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Η ταινία είναι του 1981 ενώ σκηνοθετούν ο Νίκος Φώσκολος και ο Τάκης Βουγιουκλάκης. Πρωταγωνιστεί η Μαίρη Βιδάλη.

Η μάχη της Κρήτης: Πολεμική ταινία του 1970, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Βασίλη Μανουσάκη, το οποίο διασκευάστηκε από σενάριο του Σταμάτη Φιλιππούλη.

Το νησί των γενναίων: Ταινία του 1959 με τη μουσική του θρυλικού Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Λυκούργος Καλλέργης και Αρτέμης Μάτσας. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Δαδήρα.

Μια γυναίκα στην Αντίσταση: Δραματική ταινία του 1970 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο των Ντίνου Δημόπουλου και Λάζαρου Μοντανάρη. Συνθέτης της μουσικής ο Κώστας Καπνίσης. Πρωταγωνιστούν Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος.

Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ: Ταινία παραγωγής Καραγιάννης-Καρατζόπουλος του 1970 σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Βουτσά και Αιμιλία Υψηλάντη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στην ταινια Αυτοι που μιλησαν με το θανατο, ο ΕΑΜιτης Κατρακης παιζει το γκεσταπιτη και ρουφιανευει. Στο στοιχειο του δηλαδη. Ο θανατος της Παπαδακη βαρυνει κι εκεινον…

Comments are closed.