Ψυγεία που προτείνουν συνταγές με βάση το τι υπάρχει διαθέσιμο και τις διατροφικές συνήθειες και ανάγκες της οικογένειας, πλυντήρια που συνδέονται με τις υπόλοιπες οικιακές συσκευές αλλά και τηλεοράσεις που προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνα και λειτουργούν και ως κέντρο διαχείρισης ενός «έξυπνου» σπιτιού. Αυτές ήταν ορισμένες από τις τάσεις που έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι βρεθούν στη φετινή IFA, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακών τεχνολογιών, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες.
Η IFA, η οποία συμπληρώνει φέτος από την πρώτη διοργάνωση της, άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Παρασκευή και από την είσοδο ακόμη ήταν προφανές ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο χώρο των οικιακών συσκευών είναι πλέον στο επίκεντρο της προσοχής των μεγάλων -αλλά και των πιο μικρών- κατασκευαστών. Η Samsung κάνει λόγο για «ΑΙ για όλους» παρουσιάζοντας λύσεις όπου η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διαφόρων οικιακών συσκευών προκειμένου να βελτιωθεί η εμπειρία των καταναλωτών. Από ψυγεία που εμφανίζουν σε μία οθόνη το τι υπάρχει μέσα σε αυτά -με επιπλέον δυνατότητα πρόσβασης μέσω smartphone- και προτείνουν -με τη χρήση του ΑΙ- συνταγές που αξιοποιούν όλο το περιεχόμενο μέχρι φούρνους, κουζίνες και πλυντήρια όπου πολλές λειτουργίες γίνονται αυτόματα.
Στο ίδιο μήκος κυμάτος και η LG Electronics, η οποία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το LG AI Home Solution, μία οικιακή λύση με ΑΙ που «μαθαίνει» συνεχώς ανάλογα με τη ρουτίνα και τις προτιμήσεις των χρηστών και δημιουργεί μια εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες, που κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά τους.
Γενικότερα, το AI είναι από τις λέξεις – κλειδιά στη φετινή IFA καθώς εταιρείες όπως η Hisense και η Haier, οι οποίες αναμένεται να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά στο προσεχές μέλλον, να παρουσιάζουν λύσεις και συσκευές που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη.
Στο χώρο των τηλεοράσεων, στους κατασκευαστές που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση κατά τις πρώτες ημέρες της IFA ήταν η TCL, η οποία δείχνει ότι θέλει να βρεθεί στην κορυφή της αγοράς των τηλεοράσεων. Η TCL προωθεί, κατά κύριο λόγο, την τεχνολογία Mini LED, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή της OLED στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.
Η κινεζική εταιρεία, η οποία έχει φθάσει πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, παρουσίασε αρκετές νέες τηλεοράσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία QD Mini Led με μοντέλα όπως η X11H QD-Mini LED TV και η C765 QD-Mini LED TV να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όπως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και μία τηλεόραση 163 ιντσών που αξιοποιεί την τεχνολογία Micro Led, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα όσον αφορά στις τεχνολογίες εικόνας και video.
Πάντως, τόσο η TCL όσο και η Samsung έδειξαν ότι θέλουν να προωθήσουν και τηλεοράσεις όπου συνδυάζεται η τεχνολογία με το lifestyle, επιδιώκοντας να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στους καταναλωτές που ζητούν περισσότερο προσωποιημένα προϊόντα τεχνολογίας.
Επίσης, μία ακόμη τάση -που είναι ιδιαίτερα έντονη στη φετινή IFA- είναι αυτή των μικρών, φορητών βιντεοπροβολέων (video projectors). Πρόκειται για μία νέα κατηγορία προϊόντων, στην οποία ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλοι «παίκτες» όπως η Samsung και η LG, αλλά πλέον βλέπουμε να υπάρχει έντονη παρουσία και από νέους κατασκευαστές, όπως είναι η Yabber, αλλά και εταιρείες, γνωστές από άλλους κλάδους, όπως, για παράδειγμα, η Anker.
Η Anker, για παράδειγμα, είναι πιο γνωστή για τα αξεσουάρ της όσον αφορά στον τομέα της φόρτισης, όπου επίσης υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Η τάση είναι τόσο προς την ασύρματη φόρτιση όσο και προς φορτιστές που μπορούν να υποστηρίξουν ταυτόχρονα πολλαπλές συσκευές. Είναι εντυπωσιακό ότι οι φορτιστές γίνονται όλο και πιο μικροί σε σημείο που να είναι εξαιρετικά εύκολη η μεταφορά τους.
Όπως είναι αξιοσημείωτο το πόσα πολλά προϊόντα υπήρχαν στον τομέα των φορητών συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών προϊόντων με εταιρείες όπως η EcoFlow να έχουν ιδιαίτερα μεγάλα περίπτερα και να φαίνεται ότι υπάρχει εξαιρετικά σημαντική ζήτηση.
Το κομμάτι της ενέργειας ήταν ιδιαίτερα έντονο και στις παρουσιάσεις νέων φορητών υπολογιστών από κατασκευαστές όπως η Lenovo, η Samsung, η Asus και η Acer. Η προσπάθεια της Intel να δείξει ότι οι νέοι επεξεργαστές της (με την κωδική ονομασία Lunar Lake) προσφέρουν πολύωρη λειτουργία χωρίς ανάγκη για φόρτιση από πρίζα ήταν έντονη αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες επιδόσεις των μηχανημάτων που βασίζονται στην οικογένεια Snapdragon X της Qualcomm.
Επιπλέον, είδαμε και μηχανήματα που χρησιμοποιούν τον Snapdagon X Plus, που είναι μία πιο φθηνή «έκδοση» η χρήση της οποίας έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον διαθέσιμα φορητοί υπολογιστές με κόστος κάτω από τα 1000 ευρώ που προσφέρουν πάνω από 20 ώρες λειτουργίας χωρίς την ανάγκη φόρτισης! Συν ότι μπορούν να υποστηρίξουν, χωρίς πρόβλημα, εφαρμογές ΑΙ όπως είναι το Microsoft Copilot.