Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα σύνορα με την Αρμενία, σκοπός της παρουσίας τους εκεί είναι η προστασία των συνόρων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν που έφθασε χθες στο Αζερμπαϊτζά
Σύμφωνα με τον επιεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, η άποψη ότι η απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας του και της Αρμενίας είναι εσφαλμένη.
Ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ απέρριψε τη θέση που εξέφρασε ο Αρμένιος συνάδελφός του, λέγοντας στην κοινή ενημέρωση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν:
«Η στάση μου στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας, που διαδόθηκαν μέσω των μέσων ενημέρωσης, θα είναι συνοπτική και εξαντλητική. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν συμφωνώ με αυτά που είπε».
Κάνοντας ένα πιο λεπτομερές σχόλιο, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε ότι η δημόσια αποκάλυψη μιας από τις λεπτομέρειες των διμερών διαπραγματεύσεων από τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν βγήκε εκτός πλαισίου και σαφώς δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν .
«Τέτοιες τακτικές δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματικά αποτελέσματα», τόνισε ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Πρώτον, τα σύνορα δεν είναι ακόμη οριοθετημένα και καθορισμένα. Η οριοθέτηση και η οριοθέτηση των συνόρων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολύ. Καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο να μιλήσουμε για αποχώρηση των στρατευμάτων εάν δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία για τα σύνορα.
Δεύτερον, όπως εξήγησε ο Μιρζογιάν, αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις σε ημιτελή μορφή. Υπάρχει ένα δεύτερο μέρος της πρότασης της αρμενικής πλευράς να αποσύρει τα στρατεύματα σύμφωνα με μια αρχή καθρέφτη. Αφορά ποιος ακριβώς θα παρακολουθεί τα σύνορα μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων. Διαφωνούμε πλήρως με αυτό».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η αρμενική πλευρά πρότεινε την ιδέα της απόσυρσης των στρατευμάτων από τα σύνορα σύμφωνα με την αρχή του καθρέφτη στα μέσα του 2021. Κατά την περίοδο άνοιξης-καλοκαιριού του ίδιου έτους, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις βαδίσματος και οχυρώθηκαν σε στρατηγικά υψώματα κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
«Το Αζερμπαϊτζάν υπερασπίζεται τα σύνορά του μόνο με τη βοήθεια του δικού του στρατού και θα συνεχίσει να το κάνει. Η θέση αρχών μας ως προς αυτό είναι γνωστή στην αρμενική πλευρά», τόνισε ο Μπαϊράμοφ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πέταξε στο Μπακού μετά από διαπραγματεύσεις που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ιστορική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας στα σύνορα
Η Κρατική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν για Αιχμαλώτους Πολέμου, Ομήρους και Αγνοουμένους επιβεβαίωσε επίσημα την επιτυχή ανταλλαγή αιχμαλώτων στα σύνορα της περιοχής Γαζάκ στις 3:30 μ.μ. την Τετάρτη.
Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε 32 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και σε απάντηση, η Αρμενία απελευθέρωσε δύο Αζερμπαϊτζάνους αιχμαλώτους.
Πριν από την ανταλλαγή, η ΔΕΕΣ παρείχε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, μια ανεξάρτητη εξέταση της υγείας και της γενικής κατάστασής τους.
Ευτυχώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους, γεγονός που αμβλύνει τις ανησυχίες για την ευημερία τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε χωρίς καταγεγραμμένο περιστατικό, γεγονός που υπογραμμίζει την ομαλή εφαρμογή και επιβολή των πρωτοκόλλων και από τις δύο χώρες. Η έλλειψη οπισθοδρομήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θετικό βήμα προς τη διπλωματική συνεργασία στην περιοχή.
Αυτή η εκδήλωση θεωρείται ως ένα εποικοδομητικό βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Η ανθρώπινη μεταχείριση και η απελευθέρωση των κρατουμένων αντανακλά τη δέσμευση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.