Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες του επικεφαλής της MI5 για συνωμοσίες εναντίον της Βρετανίας

Κοινοποίηση:
BRITAIN-CRIME-SHOOTING-696x464

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες που διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών (MI5), σύμφωνα με τις οποίες 20 εν δυνάμει αιματηρές συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν αποτράπηκαν στη Βρετανία από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε σήμερα 9/10/2024 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ισμαήλ Μπαγκέι.

Στη χθεσινή ετήσια ομιλία του για τη σημερινή εικόνα ασφαλείας στη χώρα, ο γενικός διευθυντής της ΜΙ5 Κεν Μακάλουμ κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω «από κάθε συνωμοσία» σε βρετανικό έδαφος.

Ο Μακάλουμ δήλωσε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Ρωσία και το Ιράν έχουν στραφεί σε εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και πληρεξούσιους για να εκτελούν τις «βρώμικες δουλειές» τους.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις επανειλημμένες κατηγορίες, όπως τις χαρακτήρισε, που έχει διατυπώσει την τελευταία διετία ο Βρετανός αξιωματούχος, τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε.

Ο Μπαγκέι κατηγόρησε τους Βρετανούς ότι φιλοξενούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ελευθερία του λόγου για να προωθήσουν τη βία – σύμφωνα με την ανακοίνωση – και ζήτησε από το Λονδίνο να επανεξετάσει τις πολιτικές του σε σχέση με «το ιρανικό έθνος και τη Δυτική Ασία».

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΜΙ5 είπε χθες ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας γνωστή ως GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) επιδιώκει να προκαλέσει χάος σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ μια αυξανόμενη απειλή από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν για τον ίδιο τη μεγαλύτερη ανησυχία του για την τρομοκρατία.

Περιγράφοντας τις απειλές για την Βρετανία, ο Μακάλουμ είπε ότι από τον Μάρτιο του 2017, η MI5 και η βρετανική αστυνομία εξουδετέρωσαν 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο, ορισμένες από τις οποίες ήταν στις τελευταίες μέρες του σχεδιασμού μαζικών δολοφονιών.

Από τα άτομα που ερευνώνται για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική δράση, το 13% είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, αριθμός τριπλάσιος τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Μακάλουμ.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Μακάλουμ αναφέρθηκε στις κρατικές απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Από τον Ιανουάριο του 2022, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι η υπηρεσία του και η αστυνομία ανταποκρίθηκαν σε 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν, οι οποίες δυνητικά αποτελούσαν θανάσιμες απειλές για πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχουμε δει τη μία συνωμοσία μετά την άλλη, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα» είπε ο επικεφαλής της MI5.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response