Το Ιράν διεξήγαγε σήμερα στη Γενεύη μια νέα σειρά συνομιλιών με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, γνωστή ως ομάδα E3, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται εποικοδομητικές και αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ιράν και των τριών ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι συνομιλίες αυτές δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν και οι χώρες της ομάδας E3 συναντιούνται για να συζητήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο, το Ιράν και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από αντίστοιχες συνομιλίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας E3 οδήγησαν σε μια νέα σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Καζέμ Γαριμπαμπαντί ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ότι existει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας E3 συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να εργαστούν μαζί για την επίλυση των διαφορών.
“Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με τα πυρηνικά θέματα και την άρση των κυρώσεων (…) και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες”, πρόσθεσε ο Γαριμπαμπαντί χωρίς να αναφέρει ημερομηνίες.
Οι συζητήσεις σήμερα πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στη Γενεύη για να παραστεί στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το 2015, το Ιράν σύναψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Ρωσία για να επιβλέπουν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η συμφωνία προσέφερε στην Τεχεράνη μια ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.
Οι εντάσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, αυξήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία και επανέφερε σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Απαντώντας στη μονομερή αυτή αποχώρηση, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τους περιορισμούς που είχε αποδεχθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο πλέον συνεχίζει να αναπτύσσει.
Η συμφωνία έχει ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 και ορισμένες χώρες δεν αποκλείουν την εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την ημερομηνία αυτή.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μη στρατιωτικούς σκοπούς και διαψεύδει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), το Ιράν είναι το μόνο κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και που εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλό επίπεδο (60%), ενώ συνεχίζει να συγκεντρώνει σημαντικά αποθέματα σχάσιμων υλικών.
Ένα όριο 90% απαιτείται για την κατασκευή ατομικού όπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.