Το Ιράν σε κρίση: Πώς οι γεωπολιτικές αναταραχές «στραγγαλίζουν» τις πετρελαϊκές ροές

Κοινοποίηση:
1a9c014c-oil-gas-price

Η κατάσταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράν παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση κατά τον μήνα Οκτώβριο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές αντιδράσεις μετά την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε στις 1 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το oilprice.com, οι εξαγωγές του Ιράν μειώθηκαν σε περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, γεγονός που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της κανονικής ποσότητας που εξάγεται τους τελευταίους μήνες.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνήθως 5-8 δεξαμενόπλοια φορτώνουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν. Ωστόσο, αυτόν τον μήνα παρατηρήθηκε ότι μόνο 3-4 πλοία συμμετείχαν στη διαδικασία φόρτωσης. Ο αναλυτής πετρελαϊκών κινδύνων Armen Azizian από την Vortexa επισημαίνει αυτή τη δραματική μείωση της δραστηριότητας.

Επιπλέον, το Ιράν έχει λάβει προληπτικά μέτρα μετακινώντας αρκετά άδεια δεξαμενόπλοια από το νησί Kharg, όπως αποδεικνύεται και από δορυφορικές εικόνες. Αυτή η κίνηση έχει οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στις εξαγωγές, ενισχύοντας την αβεβαιότητα γύρω από την αγορά πετρελαίου στην περιοχή.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι στρατηγικές κινήσεις του Ιράν επηρεάζουν άμεσα τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχίες για τις συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

«Οι πρώτες 10 ημέρες ήταν πολύ αργές σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε συνήθως», δήλωσε ο Azizian, όπως αναφέρει το Argus. «Κανονικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βλέπουμε κατά μέσο όρο 5-8 δεξαμενόπλοια να φορτώνουν μείγμα από VLCC και Suezmaxes. Αλλά μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο 3-4 να φορτώνουν».

Η μείωση αυτή αναδεικνύει την ευπάθεια των εξαγωγών πετρελαίου κατά τη διάρκεια των γεωπολιτικών εντάσεων

Παρά τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών τους τελευταίους μήνες, με μέγιστο 1,83 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναμένεται να υπολείπονται κατά πολύ. Ακόμη και αν επαναληφθούν οι κανονικές φορτώσεις, το Ιράν είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 1,35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ και η Κίνα

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ που διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, και θα είναι σε θέση να καλύψουν το όποιο έλλειμμα αφήσει στις αγορές πετρελαίου η διακοπή των εξαγωγών του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει κάνει προσφορές στην Κίνα -μια από τις μοναδικές διεξόδους αργού πετρελαίου του Ιράν μετά τις κυρώσεις- για να πουλήσει το αργό του με ακόμη μικρότερη έκπτωση σε σχέση με το Brent, αυξάνοντας την τιμή του έως και κατά 1 δολάριο επιπλέον ανά βαρέλι.

 

OT

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response