Το σενάριο ενός πολέμου Ιράν-Ισραήλ θα προκαλούσε περιφερειακό πόλεμο στην Μεσόγειο
”Το Ισραήλ έχει καταστρώσει στρατιωτικά σχέδια, ελέγχοντας τις δυνατότητες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν”, αυτό δήλωσε ο διοικητής του ιρανικού στρατού.
“Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μια ευρεία εκστρατεία εναντίον του Ιράν που συμπεριλαμβάνει ακόμη και χρήση πυρηνικών όπλων.Το Ισραήλ στοχεύει να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο καθεστώς στην Τεχεράνη χτυπώντας βασικές υποδομές και στρατιωτικούς στόχους”, είπε ο Ιρανός ανώτερος αξιωματικός.
Το Ισραήλ επιταχύνει την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και προετοιμάζει ένα ευρύ φάσμα σχεδίων μάχης, ενώ νωρίτερα, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε ότι έχουν επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό οι προετοιμασίες για πιθανή επίθεση στο Ιράν.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιθετικά σχέδια μόλις παρθεί η απόφαση για επίθεση στο Ιράν.
“Το Ισραήλ συμμετέχει τώρα σε μια εντατική προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και κατασκευής ενός μεγάλου οπλοστασίου πυρομαχικών”, δήλωσε ο Ισραηλινός αρχηγός του στρατού.
Πρόσφατα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους και στελέχη του Πενταγώνου για να πάρει διαβεβαιώσεις για την βοήθεια των ΗΠΑ.
“Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, έχουν επιβεβαιώσει την κοινή στρατηγική μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπένετ στον Λευκό Οίκο”, ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Barak Ravid.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να μην πιέσουν το Ισραήλ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνθήκη που θα αφορά μη διάδοση των πυρηνικών ή να εγκαταλείψει το υποτιθέμενο πυρηνικό οπλοστάσιό του, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να διατηρήσει την «πυρηνική ασάφεια» ως προς τον οπλισμό του, απέχοντας από πυρηνικές δοκιμές ή απειλές πυρηνικής επίθεσης.
Αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ διαθέτει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, και τώρα κατέχει περισσότερες από 200 πυρηνικές κεφαλές για τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Jericho.
Με αυτά τα δεδομένα, αν λέμε ξεσπάσει πόλεμος Ιράν-Ισραήλ όλα τα ενδεχόμενα είναι ορθάνοικτα και για τις δύο πλευρές εμπλέκοντας τεράστιες περιοχές και στην Μεσόγειο θάλασσα.
Υπενθυμίζουμε επίσης την “βόμβα” που είχε ρίξει η Jerusalem post σε δημοσίευμά της τον Μάιο, κάνοντας ακόμα λόγο και για σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας! Σε τροχιά απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης της Τουρκίας με το Ισραήλ οδηγεί το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.