Το οικονομικό σοκ που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πλήξουν με πολύ άνισο τρόπο ΗΠΑ και Ευρώπη, επηρεάζοντας πολύ περιορισμένα την αμερικανική οικονομία αλλά ρημάζοντας κατά κυριολεξία τις οικονομίες και το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, γράφει ο στρατηγικός οικονομικός αναλυτής Bill Blain του Shard Capital στην ιστοσελίδα του:
Αναλυτικά το άρθρο του Bill Blain έχει ως εξής:
Τον 19ο αιώνα στην κεντρική Ασία είχε ανοίξει μια ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας, κατά την οποία η Αγγλία είχε κατορθώσει να επιβάλει εμμέσως διάφορες πολιτικές στους περιφερειακούς λαούς (Αφγανιστάν), προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο της Ρωσίας στη θάλασσα.
Η συγκεκριμένη γεωπολιτική αντιπαράθεση είχε ονομαστεί τότε Μεγάλο Παιχνίδι.
Το σημερινό Μεγάλο Παιχνίδι όπου διασταυρώνονται Αγορές και Γεωπολιτική λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, όμως οι κλυδωνισμοί που αυτό παράγει, με την κορφή των κυμάτων πληθωρισμού και της προοπτικής μιας επικείμενης ύφεσης οδηγεί σε απόκλιση τις οικονομίες της Δύσης.
Σε όρους αγοράς θα το λέγαμε: αγοράστε δολάρια, πουλήστε Ευρώπη.
Με δυο λόγια, μια νέα μακροπρόθεσμη τάση είναι μπροστά μας που περιλαμβάνει καλπάζοντα πληθωρισμό, οικονομική εξαθλίωση και πολιτική αστάθεια.
Η Ευρώπη είναι πιθανό να πληγεί από όλα αυτά τα κακά και μάλιστα σε βάθος.
Η απειλή του παγκόσμιου πληθωρισμού είναι τόσο ισχυρή που όχι μόνον οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησαν τα επιτόκιά τους αυτή την εβδομάδα, αλλά ακόμη η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εκπλήσσοντας τις αγορές.
Μέχρι στιγμής, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και το τεράστιο εξωγενές πληθωριστικό σοκ από τον Πόλεμο της Ουκρανίας που ακολούθησε το άλλο τεράστιο εξωγενές σοκ της πανδημίας, με αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Αυτό όμως είναι σαν να προσπαθείς να κλείσεις μια μεγάλη πληγή που αιμορραγεί με ένα χανζαπλάστ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει τώρα πληθωρισμό 11% για στο τρίτο τρίμηνο.
Και η αύξηση των επιτοκίων είναι τεράστιο πρόβλημα για τις αγορές – όπως έδειξαν τα sell-off.
Τι κάνει η ΕΚΤ
Αλλά η ΕΚΤ;
Κατοικεί στον ίδιο οικονομικό κόσμο με τους όλους τους υπόλοιπους, αλλά το να είσαι η Κεντρική Τράπεζα 19 κρατών μελών σε καθιστά μάλλον δυσκίνητη.
Ακόμη και στις καλύτερες εποχές, η καθοδήγηση μιας οικονομίας με ανακριβή νομισματικά εργαλεία αποτελεί πρόκληση.
Για την ΕΚΤ, είναι στην καλύτερη περίπτωση συμβιβασμός.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο 10 χρόνια μετά την τελευταία ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ότι αφορά τα υψηλά δημόσια χρέη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Το πραγματικό πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διστάζει πώς να πει στους Γερμανούς ότι τελικά θα πληρώσουν για τις ιταλικές συντάξεις.
Είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να κάνει για να αποφύγει τον «κατακερματισμό» των spreads της Νότιας Ευρώπης αλλά κανείς ακόμη – και προφανώς ούτε καν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν ξέρουν ακόμη πώς θα φτιάξουν το νέο τους «όργανο κατά του κατακερματισμού».
Όμως το θέμα είναι ότι έρχεται μια νέα άγρια κρίση στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, και μολονότι, η Ιταλία δεν είναι μια ελκυστική επενδυτική πρόταση, αξίζει ως ακραία κερδοσκοπική ευκαιρία!
Γιατί αυτό; Γιατί η διατήρηση της Ιταλίας και ορισμένων άλλων κρατών μελών που επιβαρύνονται με υψηλό χρέος στο ευρώ, παραμένει η καθοριστική πολιτική της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δυο λόγια, όποοι θέλετε να κερδοσκοπήσετε: Αγοράστε Ιταλία. Πουλήστε Γερμανία. Και στη συνέχεια αγνοήσετε όποιον λέει Πουλήστε δολάρια.
Γιατί το σοκ του ουκρανικού δεν αποτελεί μείζον πλήγμα για τις ΗΠΑ
Γιατί αυτό;
Γιατί οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ο πλέον παγκόσμιος αξιόπιστος αστυνομικός, αλλά εξακολουθούν να είναι και ο παγκόσμιος ηγεμόνας.
Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο υποκατάστατο για το δολάριο.
Κι όταν ξεκινούν τα sell-off στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, τα ομόλογα των ΗΠΑ παραμένουν το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο και οι πολίτες τα αγορράζουν και πουλάνε μόνον αν χρειάζονται μετρητά για να πληρώσουν συναλλαγές.
Αλλά και οι αντίστοιχες προοπτικές για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικές.
Αλλά και οι προοπτικές για τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι ριζικά διαφορετικές.
Οι ΗΠΑ οδεύουν σε μια σύντομη, απότομη, και επώδυνη ύφεση.
Η ύφεση αυτή θα δώσει στον Donald Trump ή στον διάδοχό του, την ευκαιρία να επιστρέψουν στη διακυβέρνηση, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση Biden την καταστροφή της οικονομίας και κυρήσσοντας την επιστροφή στα εσωτερικά.
Οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά ασφαλείς και έχουν διατροφική επάρκεια.
Ο πληθωρισμός θα πλήξει την οικονομία τους αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.
Θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες αλλά συμβαίνουν αυτά.
Το πλήγαμ θα είναι αξεπέραστο για την Ευρώπη
Αντίθετα, η Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει όχι ένα σοκ το οποίο θα ξεπεραστεί γρήγορα και ομαλά, αλλά τη συνέχιση ενός μακροχρόνιου πόνου.
Η οικονομία της – που ποτέ δεν ανέκαμψε πραγματικά στη Νότια Ευρώπη – θα αποδειχθεί ακόμη πιο ευάλωτη.
Το επερχόμενο στασιμοπληθωριστικό κραχ θα την πλήξει σοβαρά.
Θα συντρίψει τις αποταμιεύσεις, θα οδηγήσει σε μαζικές χρεοκοπίες (η ΕΤΕπ εκτιμά ότι το 17% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα χρεοκοπήσει), σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και σε αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις.
Τα Κίτρινα Γιλέκα θα βγουν στους δρόμους από το Παρίσι ως τη Ρίγα και την Αθήνα και η επαναφορά της προσφυγικής κρίσης που θα πυροδοτηθεί από τη γενικευμένη επισιτιστική ανασφάλεια σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και θα οδηγήσει σε έκρηξη των λαϊκισμών.
Πώς θα εξελιχθεί το Μεγάλο Παιχνίδι στην Ουκρανία;
Η Ευρώπη και η ΕΚΤ αντιλαμβάνονται την αδυναμία τους.
Γι’ αυτό, αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουν έναν συμβιβασμό στο ουκρανικό, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις ενεργειακές στρόφιγγες για την εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δυστυχώς, αυτό θα καταστήσει την Ουκρανία μια νέα Τσεχοσλοβακία του Μονάχου.
Θα υποχρεωθεί δηλαδή κι αυτή να δεχτεί έναν συμβιβασμό εγκαταλείποντας τις διαμφισβητούμενες περιοχές στους Ρώσους.
Δεν θα μπορεί όμως η Ευρώπη να κάνει διαφορετικά.
Στην πραγματικότητα η μόνη της εναλλακτική θα είναι από το φθινόπωρο του 2022 να πάει προς ένα πολύ ζοφερό χειμώνα με δελτίο στην ενέργεια και από το 2023, με την επαναφορά των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική διακυβέρνηση, να δει και τις ΗΠΑ να γυρνούν στην πλάτη στο ουκρανικό, προκειμένου να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους.