Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοινώνει αυτοδιάλυση

Κοινοποίηση:
ΑΡΜΕΝΙΑ

Η διεθνώς μη αναγνωρισμένη δημοκρατία – νάνος του Αρτσάχ στο Μικρό Καύκασο ανακοίνωσε τη διάλυσή της μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν. Ο πρόεδρος του κράτους, Σαμγουέλ Σαχραμαντζάν, υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα σύμφωνα με το οποίο όλες οι κρατικές αρχές στο έδαφος της ορεινής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα διαλυθούν μέχρι το 2024, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

«Η Δημοκρατία του Αρτσάχ παύει έτσι να υπάρχει», τόνισε ο πολιτικός. Το διάταγμα ψηφίστηκε λαμβανομένης υπόψιν της «σοβαρής στρατιωτικής κατάστασης» και «αποσκοπεί στην ασφάλεια και το συμφέρον του λαού». Ο Σαχραμανιάν προέτρεψε να τηρηθούν οι εγγυήσεις που διαπραγματεύτηκαν με το Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας για έναν ελεύθερο διάδρομο διαφυγής από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προς την Αρμενία.

Στο μέλλον, οι εκτοπισμένοι θα έχουν την επιλογή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή να οικοδομήσουν μια νέα πατρίδα στην αρμενική ενδοχώρα. Το διάταγμα θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του μίνι-κράτους, Ρουμπέν Βαρντανιάν, είχε συλληφθεί από τις αζέρικες δυνάμεις ασφαλείας, όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με την Αρμενία.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε πάνω από 66.000 άτομα
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων έχει πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν ήδη περάσει τα αρμενικά σύνορα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αρμενική κυβέρνηση στο Ερεβάν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν χθες και προχθές. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τιγκράν Χατσαριάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Χατσαριάν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους εκτοπισμένους. Πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν μποτιλιαρίσματα, ορισμένα εκ των οποίων μήκους χιλιομέτρων, στον διάδρομο Λατσίν μεταξύ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για μαζική έξοδο από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εδώ και πολύ καιρό. «Η φυγή των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η συνέπεια της πολιτικής της εθνοκάθαρσης που προωθεί το Αζερμπαϊτζάν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του κράτους. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι σύντομα δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας Αρμένιος στην περιοχή.

Η Αρμενία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά σχεδόν δέκα τοις εκατό
Εάν οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά του Αζερμπαϊτζάν στην πολιτική σκηνή δεν μετατραπούν σε πράξεις, η καταδίκη των γεγονότων θα μετατραπεί σε επιδοκιμασία τους. «Σήμερα, είναι καθήκον μας να υποδεχθούμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που εκδιώχθηκαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να διασφαλίσουμε ότι θα ικανοποιηθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες τους», δήλωσε ο Πασινιάν, εξηγώντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του.

Το 2022, το Ερεβάν είχε ήδη ξεκινήσει την επικύρωση του λεγόμενου Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο θα επιτρέψει στην Αρμενία να καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν υπεύθυνο για την εισβολή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Επιπλέον, οι στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν κατά 7,3% το 2024 σε συνολικό ποσό 1,5 δισ. δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν διεθνή αποστολή παρατηρητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή διεθνούς αποστολής παρατηρητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Χαιρετίζουμε τα μηνύματα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ότι θα καλωσορίσει μια τέτοια αποστολή παρατηρητών», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. Είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα όπλα στο έδαφος είναι αθόρυβα και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπεται να περάσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει αποκλειστεί ως μεσολαβητής. «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία διαδραμάτισε παραγωγικό ρόλο την περασμένη εβδομάδα», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητά καλύτερη προστασία για τους εκτοπισμένους
Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζήτησε Προστασία για τους Αρμένιους πρόσφυγες στους ορεινούς δρόμους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να κάνουν το πέρασμα. Τα μέλη των οικογενειών δεν πρέπει να χωρίζονται παρά τη θέλησή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους ασθενείς, τους τραυματίες, τους ηλικιωμένους, τους εγκύους, τα άτομα με αναπηρία και τα ασυνόδευτα παιδιά”, απαίτησε η οργάνωση αρωγής.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε εν τω μεταξύ έναν κατάλογο όπλων που έχουν εντοπιστεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, ο οποίος λέγεται ότι περιλαμβάνει πυροβόλα και άρματα μάχης εκτός από όπλα και πυρομαχικά. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες εικόνες από λεηλασίες και βανδαλισμούς στα ορφανά αρμενικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γίνονται γνωστές στα κοινωνικά δίκτυα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: