Την Τρίτη ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε γραπτά την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του CDU. Σήμερα το απόγευμα αιτιολόγησε την απόφασή του σε συνέντευξη τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών στο Βερολίνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις τον δημοσιογράφων κατά πόσο είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο κ. Μέρτς διαβεβαίωσε μεν ότι «ακράδαντα» πιστεύει ότι αυτό θα σταθεί εφικτό, αλλά όπως πρόσθεσε: «κατά τον τρόπο που εμείς ο δύο θα το κρίνουμε.» Η διφορούμενη διατύπωση μπορεί και να εκληφθεί και ως συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Άγκελα Μέρκελ ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Μερτς οι ημέρες της στην καγκελαρία είναι μετρημένες.
Ο Φρίντριχ Μερτς θεωρείται αντίπαλος της καγκελαρίου. Παρ’ ότι ο ίδιος ήθελε να παραμείνει αρχηγός της Κ.Ο. το 2002 η Άγκελα Μέρκελ ούσα πρόεδρος του κόμματος τον παραμέρισε για να αναλάβει η ίδια το αξίωμα. Οριστικά από την πολιτική ο κ. Μερτς αποχώρησε το 2009 για να αφοσιωθεί στη συνέχεια σε οικονομικές δραστηριότητες. Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ο κ. Μερτς την αιτιολόγησε σήμερα με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο θα είναι το δικό τους «σήμα κατατεθέν», τόνισε στη συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος προσδιορίζει το CDU ως λαϊκό κόμμα που εκφράζει φιλελεύθερους, συντηρητικούς αλλά και ανθρώπους με κοινωνικοπολιτικές ευαισθησίες.
Συνέντευξη τύπου με «δανεικά»
Βέβαια αυτός ο προσδιορισμός του CDU δεν είναι καινούργιος αλλά καταγράφεται στο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτά δεν ήταν τα μόνα σημεία που «δανείστηκε» είτε από το νυν πρόγραμμα του κόμματος είτε την τρέχουσα εσωκομματική συζήτηση, η οποία διεξάγεται για το νέο πρόγραμμα του CDU και για το οποίο την ευθύνη φέρει η γ.γ. του κόμματος και συνυποψήφιά του, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Αυτό ισχύει ειδικά για τα θέματα που ο κ. Μερτς θεωρεί ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, δηλαδή τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.
Προκείμενου να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, το κόμμα του έχει ανάγκη από ένα «νέο ξεκίνημα και ανανέωση», τόνισε. Ο ίδιος μάλιστα προτίθεται θα ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία «με ηρεμία» (mit ruhiger Hand), όπως είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διατύπωση αυτή τη χρησιμοποίησε το 2001-2002 ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και εννοούσε ότι στην πολιτική που θα ακολουθούσε δεν θα αντιδρούσε σπασμωδικά σε βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. Μέρτς ως πρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων κατηγορούσε τότε τον κ. Σρέντερ για «απραξία».
Βελτίωση στην πορεία
Η συνέντευξη τύπου σήμερα στο Βερολίνο έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι ο Φρίντριχ Μερτς δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος για να υποστηρίξει διακριτές θέσεις. Η ανακοίνωση της Άγκελα Μέρκελ να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος ήρθε απρόοπτα. Προκειμένου να μην είναι αναγκασμένος να απαντήσει διεξοδικά σε ερωτήσεις περιόρισε τη συνέντευξη τύπου στα 20 λεπτά. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει. Άλλωστε ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αναφερθεί αναλυτικότερα στα θέματα που θα θελήσει να προωθήσει ως πρόεδρος.
Πηγή: Deutsche Welle