Το αντικαρκινικό βότανο που κάνει… θαύματα

Κοινοποίηση:
111_2

Σε νέα έρευνα αποκαλύπτεται ο μοριακός μηχανισμός που εξηγεί την αντισπασμωδική δράση του κόλιανδρου και την ιδιότητά του να καθυστερεί τις επιληπτικές κρίσεις

Παραδοσιακά πολλά βότανα, συμπεριλαμβανομένου του κόλιανδρου, χρησιμοποιούνται για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες. Μέχρι σήμερα πολλοί από τους μηχανισμούς δράσης των βοτάνων παραμένουν άγνωστοι. Σε νέα έρευνα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια αποκαλύπτουν τον μοριακό μηχανισμό που επιτρέπει στο κόλιανδρο να καθυστερεί τις κρίσεις που εκδηλώνονται συχνά στους πάσχοντες από επιληψία και άλλες νόσους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο FASEB εξηγεί την δράση του κόλιανδρου (Coriandrum sativum) σε μοριακό επίπεδο ως ένα ιδιαίτερα δραστικό ενεργοποιητή του διαύλου KCNQ, μια γνώση που προσδοκάται ότι θα οδηγήσει σε βελτιώσεις της υπάρχουσας αντιεπηληπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

«Ανακαλύψαμε ότι το κόλιανδρο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό φάρμακο, ενεργοποιεί μια κατηγορία διαύλων καλίου στον εγκέφαλο με στόχο τη μείωση της έντασης της κρίσης» είπε ο Δρ. Geoff Abbott, καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του UCI και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Συγκεκριμένα βρήκαμε ότι ένα συστατικό του κόλιανδρου, η δοδεσενάλη, προσδένεται σε συγκεκριμένο σημείο του διαύλου καλίου ανοίγοντάς τον, μειώνοντας έτσι την κυτταρική δραστηριότητα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική επειδή μπορεί να οδηγήσει σε πιο δραστική χρήση του κόλιανδρου ως αντισπασμωδικού ή σε τροποποιήσεις της δοδεσενάλης με σκοπό την ανάπτυξη πιο ασφαλών και δραστικών αντισπασμωδικών φαρμάκων».

Οι ερευνητές εξέτασαν τους μεταβολίτες των φύλλων κόλιανδρου αποκαλύπτοντας ότι το λιπαρό οξύ μακράς αλύσου (E)-2-dodecenal ενεργοποιεί πολλαπλούς διαύλους καλίου συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου νευρωνικού ισόμορφου και του κυρίαρχου καρδιακού ισόμορφου, που είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ο συγκεκριμένος μεταβολίτης διαπιστώθηκε ακόμη ότι συμπυκνώνει την αντισπασμωδική δράση του κόλιανδρου, καθυστερώντας ορισμένες επιληπτικές κρίσεις. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για τις θεραπευτικές δράσεις του κόλιανδρου και υποδεικνύουν ότι αυτό το πανταχού παρόν μαγειρικό βότανο είναι εντυπωσιακά επιδραστικό στους κλινικά σημαντικούς διαύλους καλίου.

Ο κόλιανδρος καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και 8,000 χρόνια. Βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και πιστεύεται ότι καλλιεργούνται στην αρχαία Αίγυπτο.

Παραδοσιακά του αποδίδονται όχι μόνο αντισπασμωδικές ιδιότητες, αλλά και αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αντιβακτηριακές, καρδιοπροστατευτικές, γαστροπροστατευτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Πηγή: ygeiamou

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: