Το βιογραφικό του νέου και προσωρινού ηγέτη της Χαμάς

Κοινοποίηση:
83e7adb2-hamas

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabiya, το οποίο έχει έδρα τη Σαουδική Αραβία, ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Νταργουίς αναμένεται να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια. 

 

Η Θέση του Νταργουίς και οι Μελλοντικές Εκλογές

Ο Νταργουίς, ο οποίος διαμένει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι την πραγματοποίηση νέων εκλογών. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει μια σημαντική αλλαγή στη διοίκηση της οργάνωσης και ενδέχεται να επηρεάσει τις στρατηγικές και τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον.

Η επιλογή του Νταργουίς ως διάδοχος του Χανίγια μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς η Χαμάς είναι μια κεντρική δύναμη στη Γάζα και έχει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις με άλλες χώρες και οργανώσεις. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι εσωτερικές διενέξεις, οι διεθνείς σχέσεις και η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

 

Ποιοι είναι οι «διάδοχοι» της πολιτικής ηγεσίας

Χαλίλ αλ Χάγια: Διηύθυνε τη Χαμάς το 2006

Ο Χαλίλ αλ Χάγια είναι αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Γάζα και διαθέτει στενές σχέσεις στον Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το 2006, διηύθυνε την κοινοβουλευτική ομάδα της Χαμάς, που είχε μόλις κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες εκφυλίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με το κίνημα Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ένθερμος οπαδός του ένοπλου αγώνα, έχασε πολλά μέλη της οικογένειάς του κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως το 2007 στην κατοικία του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

 

Μούσα Αμπού Μαρζούκ: Επικρατέστερος για τη διαδοχή τα τελευταία χρόνια

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΓ, θεωρείται πως έχει παρόμοια προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις όπως και ο Χανίγια.

Έχει ταχθεί, για παράδειγμα, υπέρ μιας «μακράς διάρκειας κατάπαυσης του πυρός» με το Ισραήλ, και υπέρ της αποδοχής των παλαιστινιακών συνόρων όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, θέμα που παραμένει πολύ αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό του κινήματος.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, διέμενε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και συνελήφθη, κατηγορούμενος για συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Στη συνέχεια έζησε στην εξορία, κυρίως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και στο Κατάρ.

Το όνομά του κυκλοφορούσε συχνά για τη διαδοχή του ενός ή του άλλου ηγέτη της Χαμάς, χωρίς επιτυχία.

 

Ζάχερ Τζαμπαρίν: Το δεξί «χέρι» του Χανίγια

Ο Ζάχερ Τζαμπαρίν είναι ταμίας της Χαμάς ήταν κοντά στον Χανίγια και μερικές φορές θεωρείτο ακόμη και δεξί χέρι του.

Έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές, απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων με τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατείτο όμηρος για πέντε χρόνια.

Προσκείμενος στην Τουρκία, όπου έχει ζήσει κάποια χρόνια, ο Τζαμπαρίν προσέλαβε κυρίως ανθρώπους για ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα, δύο από τους οποίους συνελήφθησαν στο Ισραήλ το 2018.

Συμμετείχε επίσης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

 

Χάλεντ Μεσάαλ: Προκάτοχος του Χανίγια

Προκάτοχος του Χανίγια, ο Χάλεντ Μεσάαλ ζει στην εξορία από το 1967, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Αναδείχθηκε στην ηγεσία του κινήματος μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ιδρυτή της Χαμάς, Άχμεντ Γιασίν, στη συνέχεια του διαδόχου του στα παλαιστινιακά εδάφη, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι.

Επέζησε απόπειρας δολοφονίας του το 1997 στο Αμάν από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας.

Όταν ζούσε στη Συρία, είχε επικρίνει το συριακό καθεστώς για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στάση που προκάλεσε τριβές με το Ιράν, στρατηγικό σύμμαχο της Συρίας και μεγάλο υποστηρικτή της Χαμάς.

 

Γιαχία Σινουάρ: Ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς από την πρώτη Ιντιφάντα

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής.

Ο 61χρονος πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννηθείς στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, την χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα, εξέγερσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Θα ιδρύσει στη συνέχεια τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Οι μετακινήσεις του Σινουάρ περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: