Το γνωρίζατε; Έτσι προέκυψε η φράση «έπιασε τον Πάπα από τα…» (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
pope_1

Αν και χυδαία, η φράση «έπιασε τον Πάπα από τα γεννητικά όργανα» αναφέρεται σε μια σκοτεινή περίοδο της Καθολικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα στον θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας.

Η εν λόγω φράση χρησιμοποιείται σήμερα για κάποιον που θεωρεί πως έχει κάνει κάτι σημαντικό, ενώ στην πραγματικότητα απλά είναι αλαζονικός και υπερόπτης. Επίσης, χρησιμοποιείται ειρωνικά για όποιον πιστεύει ότι έχει προνόμια και αξία ανώτερη των υπολοίπων.

Γιατί λέμε «έπιασε τον Πάπα από τα…»

Αν η φράση χρησιμοποιηθεί για το σωστό πρόσωπο τότε είναι ακριβής, γιατί και η κυριολεκτική της έννοια, όντως περιγράφει ένα πραγματικό προνόμιο, το οποίο όμως δεν έχει καμία ουσιαστική αξία.

Η ιστορία γύρω από την προέλευση της συγκεκριμένης φράσης αγγίζει τα όρια του μύθου, καθώς αναφέρεται στην ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό θρύλο μια γυναίκα κατάφερε να βρεθεί στον θρόνο του Βατικανού και να αποκτήσει τον τίτλο του Πάπα, την περίοδο 855-858 μ.Χ. Η «πάπισσα» που είχε όλα τα θεολογικά προσόντα και την ευφυΐα, είχε μεταμφιεστεί σε άντρα, καταφέρνοντας έτσι να βρεθεί κοντά στην Αγία Έδρα και να κάνει μια καταπληκτική εκκλησιαστική καριέρα.

Τελικά, όταν πέθανε ο Πάπας κατάφερε να ξεγελάσει και το κονκλάβιο, το οποίο την εξέλεξε στη θέση του Ποντίφικα. Όταν μετά από χρόνια ανακαλύφθηκε η απάτη, η Ιωάννα θανατώθηκε. Έκτοτε για να μην ξανασυμβεί παρόμοια απάτη, καθιερώθηκε η τακτική που περιγράφει η φράση.

Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πάπα, ο Καμεράριος, δηλαδή ο έμπιστός του, έπρεπε να ψηλαφίσει τα γεννητικά όργανα του ποντίφικα για να βεβαιωθεί ότι είναι γένους αρσενικού. Μάλιστα για τη διαδικασία αυτή, υπάρχει ένας ειδικός θρόνος με ένα κενό στη θέση του καθίσματος ώστε να γίνεται πιο εύκολα η ψηλάφηση. Φυσικά σήμερα ουδείς πιάνει τον Πάπα στο συγκεκριμένο σημείο.

Το «έπιασε τον Πάπα από τα γεννητικά όργανα» αναφέρεται στον Καμεράριο, που είχε αυτό το μοναδικό και σίγουρα άνευ ουσίας «προνόμιο». Η διαδικασία έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, η φράση όμως καλά κρατεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: