Το δίλημμα της ΕΚΤ για τα επιτόκια την εποχή Τραμπ

Κοινοποίηση:
0f1864ab8bfb430c9682d26ba3607dc8

Δεύτερες σκέψεις για τις κινήσεις όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων του Ευρώ γεννούν από τώρα οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλτ Τραμπ.

H συνεχής διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου από τις 5 του μήνα που έγιναν οι εκλογές στις ΗΠΑ, έχουν ανησυχήσει πολλούς στο Δ.Σ. της ΕΚΤ. Φαινομενικά, ένα πιο “μαλακό” ευρώ είναι θετικό για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων. Κατά συνέπεια, συμβάλει στην ανάκαμψης της Ευρωζώνης, αφού το δυνατό σημείο της είναι οι εξαγωγές και κατά συνέπεια το εμπορικό της πλεόνασμα. Από την άλλη όμως, με ένα “σκληρό” δολάριο, η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη σε πληθωριστικές πιέσεις. Τούτο διότι οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων και πρώτων υλών εκκαθαρίζονται σε όρους δολαρίου αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

Αν στην άνοδο του πληθωρισμού προσθέσουμε και την πρόθεση της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να “φρενάρει” τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, επιβάλλοντας δασμούς, το όποιο -πρόσκαιρο- κέρδος θα έχει η Ευρώπη από την τωρινή διολίσθηση του ευρώ αναστρέφεται τελείως σε ζημιά.

Από την άλλη μεριά, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες οι αγορές είχαν αρχίσει να πλέκουν ένα σενάριο το οποίο ήθελε την ΕΚΤ να κάνει πιο τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ανέμεναν μάλιστα, ότι η μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου θα είναι 0,5% και όχι 0,25% που ήταν οι τρεις πρώτες μειώσεις που έγιναν από τον περασμένο Ιούνιο.

Πιθανή η τέταρτη μείωση επιτοκίων
Παρ’ όλα αυτά μια νέα μείωση κατά 0,25% στο τέλος του έτους είναι πολύ πιθανή, αφού όλα τα μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φιλανδίας και γνωστός την Ελλάδα από τις αρχές των μνημονίων κ. Όλι Ρεν, ο οποίος συγκαταλέγεται στους “συντηρητικούς”, τόνιζε χθες ότι μια νέα μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενη. Ο επίσης συντηρητικός Λετονός Κεντρικός Τραπεζίτης Μάρτιν Κάζακς έδειξε με δικές του δηλώσεις να αναμένει άλλη μια μείωση επιτοκίων, έστω και αν θύμισε ότι η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνεται βήμα-βήμα και με προϋπόθεση την ορθή ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού. Τη νέα μείωση των επιτοκίων είχε προαναγγείλει εμμέσως από την Αθήνα και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, όταν σε ομιλία του από την Αθήνα προ ημερών είπε ότι, παρά τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της ΕΕ η οικονομική πολιτική Τραμπ, η ΕΚΤ προς το παρόν δεν αλλάζει την πολιτική της όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Δύσκολο το άμεσο μέλλον
Ωστόσο, κανείς πια δεν κρύβει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, καθώς στην αβεβαιότητα που θα έρθει από τις ΗΠΑ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την πολιτική αβεβαιότητα που έχει κορυφωθεί προς το παρόν στη Γερμανία, μετά την επικείμενη διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε αυτό προστίθεται και η πολιτική κρίση στη Γαλλία και η επιβράδυνση της Ευρωζώνης, η οποία δεν δείχνει ακόμη σημάδια αναστροφής. Όλα αυτά απαιτούν άμεσες αποφάσεις, με την άμυνα να έχει στην πρώτη γραμμή την ΕΚΤ, η οποία πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει αν θα αποφασίσει να στηρίξει το ευρώ, επιβραδύνοντας τη μείωση επιτοκίων ή την οικονομία της Ευρωζώνης, κάνοντας πιο τολμηρά βήματα μέσα στο 2025.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response