Το δηλητήριο του σκορπιού ξεπερνά σε αξία τα διαμάντια και το χρυσό καθώς η τιμή του γραμμαρίου φτάνει τα 36.000 ευρώ.
Το εξωφρενικό ποσό για την απόκτηση του δηλητηρίου του σκορπιού οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων – πρόκειται για τις μοναδικές ιδιότητες που έχει, την σπανιότητά του καθώς και τη δυσκολία που έχει η διαδικασία για την απόκτησή του.
Το δηλητήριο του σκορπιού είναι ένα ισχυρό παρασκεύασμα πρωτεϊνών, πεπτιδίων και άλλων ενώσεων, που παράγεται σχολαστικά μέσα στους δηλητηριώδεις αδένες των σκορπιών. Αυτό το βιοχημικό οπλοστάσιο είναι ικανό να προκαλέσει έντονο πόνο, φλεγμονή, ακόμη και μυϊκή παράλυση στα θύματά του.
Γιατί αγοράζει κάποιος δηλητήριο σκορπιού
Ιστορικά, το δηλητήριο του σκορπιού έχει επίσης βρει τη θέση του στην παραδοσιακή ιατρική, προσφέροντας θεραπείες για παθήσεις που κυμαίνονται από την αρθρίτιδα έως τις καρδιακές παθήσεις. Μεταξύ των διαφόρων τύπων δηλητηρίου σκορπιού, ιδιάιτερη μνεία αξίζει να γίνει στο δηλητήριο του DeathStalker, καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ ανά λίτρο.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του δηλητηρίου περιλαμβάνουν το είδος του σκορπιού, την ποσότητα του εξαγόμενου δηλητηρίου και το επίπεδο καθαρότητας. Η κοπιαστική διαδικασία «άρμεξης» των σκορπιών, ένας προς έναν, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ποσότητες που παράγει κάθε σκορπιός, συμβάλλει σημαντικά στη σπανιότητα και το υψηλό κόστος αυτής της ουσίας.
Για ποιες ασθένειες δοκιμάζεται – Μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο;
Η ζήτηση για το δηλητήριο του σκορπιού στην ιατρική έρευνα κλιμακώνει περαιτέρω την αξία του. Οι ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητές του στη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Οι μελέτες αυτές έχουν αποκαλύψει υποσχόμενες εφαρμογές του δηλητηρίου του σκορπιού, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο, της αντιφλεγμονώδους δράσης και της θεραπείας του καρκίνου.
Ένα από τα συστατικά του δηλητηρίου, η χλωροτοξίνη, που απομονώθηκε από τον γιγαντιαίο ισραηλινό σκορπιό (Leiurus quinquestriatus), είναι πολλά υποσχόμενη. Αυτή η νευροτοξίνη, που αποτελείται από 36 αμινοξέα, έχει την ικανότητα να στοχεύει και να σκοτώνει ειδικά τα κύτταρα γλοιώματος, έναν τύπο όγκου του εγκεφάλου.
Η διαδικασία ασφαλούς εξαγωγής δηλητηρίου από σκορπιούς είναι γεμάτη κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου θανατηφόρων τσιμπημάτων για τους χειριστές. Αυτός ο κίνδυνος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό, αυξάνει το κόστος του δηλητηρίου.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα δυνητικά ιατρικά οφέλη του δηλητηρίου του σκορπιού, από τη διαχείριση του πόνου και τις αντιφλεγμονώδεις θεραπείες έως τις πρωτοποριακές θεραπείες του καρκίνου, υπογραμμίζουν τον ανεκτίμητο ρόλο του στην επιστημονική έρευνα και τη φαρμακευτική ανάπτυξη.
Συμπερασματικά, η τιμή του δηλητηρίου του σκορπιού μπορεί να αποδοθεί στην πολύπλοκη σύνθεσή του, στη δύσκολη διαδικασία εξαγωγής του και στις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές του στην ιατρική.