Το διαστημόπλοιο της NASA έλαβε σήμα λέιζερ από 460 εκατομμύρια χλμ μακριά

Κοινοποίηση:
σφφσ

Η Nasa έχει στείλει με επιτυχία ένα σήμα λέιζερ περίπου 460 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σπάζοντας προηγούμενα ρεκόρ και ενδεχομένως μεταμορφώνοντας την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.
Το ορόσημο επιτεύχθηκε με την επίδειξη τεχνολογίας Deep Space Optical Communications της Nasa, η οποία διερευνά εάν είναι δυνατή η χρήση λέιζερ για την αποστολή μηνυμάτων βαθιά στο διάστημα. Τα λέιζερ μπορούν να στείλουν δεδομένα με ρυθμούς έως και 100 φορές μεγαλύτερους από τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα, επιτρέποντας πιο σύνθετα και υψηλής ευκρίνειας δεδομένα, αλλά απαιτούν επίσης πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια για να λειτουργήσουν.

Στάλθηκε στο διαστημόπλοιο Psyche, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η κύρια αποστολή του είναι να μελετήσει έναν αστεροειδή με το ίδιο όνομα, αλλά μεταφέρει επίσης το πείραμα της Nasa για να δοκιμάσει την επικοινωνία με λέιζερ στο διάστημα.

Η απόσταση που ισοδυναμεί με περίπου 460 εκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι περίπου η ίδια με αυτή μεταξύ της Γης και του Άρη όταν είναι πιο απομακρυσμένοι.

Το λέιζερ θα βοηθήσει τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη
Η NASA ελπίζει ότι η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μελλοντικών αποστολών με πλήρωμα στον Άρη, μεταξύ άλλων εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος, και έτσι η επιτυχημένη δοκιμή σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη.

«Το ορόσημο είναι σημαντικό. Η επικοινωνία με λέιζερ απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο ακρίβειας και πριν ξεκινήσουμε με το Psyche, δεν ξέραμε πόση υποβάθμιση της απόδοσης θα βλέπαμε στις πιο μακρινές μας αποστάσεις», δήλωσε η Meera Srinivasan, επικεφαλής του έργου στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

«Τώρα οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση και το σημείο έχουν επαληθευτεί, επιβεβαιώνοντας ότι οι οπτικές επικοινωνίες μπορούν να είναι ένας ισχυρός και μεταμορφωτικός τρόπος για να εξερευνήσουμε το ηλιακό μας σύστημα».

Ο διαχειριστής της Nasa, Bill Nelson, έστειλε τα συγχαρητήριά του στην εμπλεκόμενη ομάδα, στο Twitter/X. «Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα θα μεταμορφώσει τον τρόπο που εξερευνούμε το ηλιακό σύστημα», έγραψε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response