Πώς η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαμορφώσει τα θεμέλια ενός νέου πολυπολικού κόσμου του 21ου αιωνα – Το όραμα του Vladimir Putin για τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι μόνο ένα ανεξάρτητο έθνος-κράτος, αλλά και ένας ξεχωριστός πολιτισμός με τη δική του διακριτή ταυτότητα, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση και αντιτίθεται ενεργά στις αξίες του «δυτικού πολιτισμού».
Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Ρώσου Προέδρου στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια επίρρωση της Ρωσικής εθνικής κυριαρχίας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ρωσικής ταυτότητας.
Η ομιλία, σημαντικά, σηματοδότησε την πρώτη επέτειο της επίσημης αναγνώρισης από τη Ρωσία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Luhansk, λίγες μόνο ώρες πριν από τις 22 Φεβρουαρίου 2022.
Με μυριάδες τρόπους, αυτό που συνέβη πριν από ένα χρόνο σηματοδότησε επίσης τη γέννηση του πραγματικού, πολυπολικού κόσμου του 21ου αιώνα.
Στη συνέχεια, δύο ημέρες αργότερα, η Μόσχα ξεκίνησε την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τις εν λόγω δημοκρατίες.
Ο ρωσικός πολιτισμός
Ψύχραιμος, ήρεμος, συγκεντρωμένος, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, η ομιλία του Putin φιλοτέχνησε την εικόνα της Ρωσίας ως ενός αρχαίου, ανεξάρτητου και αρκετά ξεχωριστού πολιτισμού – μερικές φορές ευρισκόμενου μια πορεία συνεννόησης με άλλους πολιτισμούς, άλλες φορές σε απόκλιση.
Η Ουκρανία, μέρος του ρωσικού πολιτισμού, τυγχάνει τώρα να έχει καταληφθεί από τον δυτικό κόσμο, για τον οποίο ο Putin δήλωσε ότι «έγινε εχθρικός απέναντί μας», όπως σε μερικές περιπτώσεις στο ιστορικό παρελθόν.
Έτσι, η οξυνση στο πεδί των μαχών αυτού που είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος μέσω πληρεξουσίου (by proxy) της Δύσης εναντίον της Ρωσίας λαμβάνει χώρα ενάντια στο «σώμα του ρωσικού πολιτισμού», επισημανε ο Putin δινοντας το περίγραμμα του αμυντικου΄δόγματος της Ρωσίας.
Αυτό εξηγεί τη διευκρίνιση του Putin ότι «η Ρωσία είναι μια ανοιχτή χώρα, αλλά ένας ανεξάρτητος πολιτισμός – δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους, αλλά κληρονομήσαμε τον πολιτισμό μας από τους προγόνους μας και πρέπει να τον κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».
Μακρύς και επώδυνος πόλεμος
Ένας πόλεμος ενάντια στο σώμα του ρωσικού πολιτισμού είναι μια σοβαρή υπαρξιακή υπόθεση, για τον Ρώρο πρόεδρο.
Ο Putin κατέστησε επίσης σαφές ότι «η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως εργαλείο και πεδίο δοκιμών από τη Δύση ενάντια στη Ρωσία».
Έτσι, η αναπόφευκτη συνέχεια: «Όσο περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς αποστέλλονται στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα πρέπει να απωθήσουμε την απειλή μακριά από τα σύνορά μας».
Μετάφραση στα λόγια: Aυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και επώδυνος.
Δεν θα υπάρξει ταχεία νίκη με ελάχιστη απώλεια αίματος στο πεδίο της μάχης.
Οι επόμενες γεωπολιτικές ισορροπίες γύρω από τον Δνείπερο μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να παγιωθούν.
Ανάλογα με το αν η πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να προσκολλάται στους νεο-συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους στόχους, η πρώτη γραμμή μπορεί να μετατοπιστεί στο Lviv.
Τότε η γερμανική πολιτική μπορεί να αλλάξει.
Το κανονικό εμπόριο με τη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να ανακάμψει μόνο μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Η συμφωνία START είναι παρελθόν
Όλα αυτά μας φέρνουν στα παιχνίδια που παίζει η «Αυτοκρατορία του Ψεύδους», επισήμανε ο Putin: «Οι υποσχέσεις… των δυτικών κυβερνώντων μετατράπηκαν σε πλαστογραφία και σκληρά ψέματα.
Η Δύση προμήθευε όπλα (την Ουκρανία), εκπαίδευσε νεοναζιστικά τάγματα.
Ακόμη και πριν από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, διενεργήθηκαν κινήσεις για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας…
Θυμόμαστε τις προσπάθειες του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Ο Putin κατέστησε σαφές, για άλλη μια φορά, ότι το στοιχείο της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ειδικά των ΗΠΑ, έχει απολεσθεί.
Επομένως, είναι μια φυσική απόφαση για τη Ρωσία να «αποχωρήσει από τη συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, αλλά δεν το κάνουμε επίσημα.
Προς το παρόν, απλώς σταματάμε τη συμμετοχή μας στη συνθήκη START.
Δεν είναι επιτρεπή καμία επιθεώρηση από τις ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις μας».
Εκτός από τις τρεις κύριες συμφωνίες όπλων ΗΠΑ-Ρωσίας, η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε δύο από αυτές: Η Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ABM) απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου George Bush jr το 2002 όπως και η Συνθήκη για πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς.
Η Συνθήκη INF καταργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump το 2019..
Ο Putin είναι ακόμη διατεθειμένος να διατάξει το Υπουργείο Άμυνας και τη Rosatom να ετοιμαστούν να δοκιμάσουν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν πρώτές τον ίδιο δρόμο.
Εάν συμβαίνει αυτό, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναταράξει εντελώς τις ισορροπίες στην πυρηνική σφαίρα και να εγκαταλείψει το moratorium στις πυρηνικές δοκιμές και τη συνεργασία με άλλα κράτη όσον αφορά την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Μέχρι στιγμής, το παιχνίδι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνίστατο στο άνοιγμα ενός μικρού «παραθύρου» που τους επέτρεπε να επιθεωρήσουν ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Με μία κίνησή ματ, ο Putin επαναφέρει την πίεση στον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα ενθουσιαστούν ακριβώς όταν η Ρωσία αρχίσει να δοκιμάζει τα νέα στρατηγικά της όπλα, ειδικά τον «Ποσειδώνα» – τη μεγαλύτερη πυρηνική τορπίλη που έχει αναπτυχθεί ποτέ, ικανή να πυροδοτήσει τρομακτικά ραδιενεργά ωκεάνια κύματα.
Η στρατηγική της «αποδολαριοποίησης»
Η παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ είναι η κύρια οδός προς τον πολυπολικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Putin κατέστησε τα πράγματα σαφή:
Πρώτον, η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας: «Το ρωσικό ΑΕΠ το 2022 μειώθηκε μόνο κατά 2,1%, οι εκτιμήσεις της αντίπαλης πλευράς δεν έγιναν πραγματικότητα, που έκαναν λόγο για 15, 20%».
Αυτή η ανθεκτικότητα δίνει στη Ρωσία αρκετό περιθώριο «να συνεργαστεί με εταίρους για να καταστήσει το σύστημα διεθνών διακανονισμών των συναλλαγών ανεξάρτητο από το δολάριο και άλλα δυτικά νομίσματα.
Το δολάριο θα χάσει τον παγκόσμιο ρόλο του», σημείωσε.
Δεύτερον, σχετικά με τη γεωοικονομία: Ο Putin αναφέρθηκε με θριαμβευτικούς τόνους στη διαμόρφωση οδών εμπορικών συναλλαγών, από τη Δυτική Ασία στη Νότια Ασία: «Νέοι διάδρομοι, θα κατασκευαστούν προς την Ανατολή, αυτή είναι η περιοχή όπου θα εστιάσουμε την ανάπτυξή μας – νέους αυτοκινητόδρομους προς Καζακστάν και Κίνα, ένας νέος διάδρομος Βορρά – Νότου προς το Πακιστάν, το Ιράν».
Και αυτά θα συνδεθούν με τη Ρωσία αναπτύσσοντας «τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν υποδομές logistics εντός της χώρας», σημείωσε.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια προοδευτική διασύνδεση με τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά – Νότου (INSTC), του οποίου οι αρχές περιλαμβάνουν το Ιράν και την Ινδία, και τελικά την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, όπου θα διακινούνται εμπορεύματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχέδιο της Κίνας για την παγκόσμια ασφάλεια
Είναι αναπόφευκτο ότι, εκτός από τη σκιαγράφηση πολλών κρατικών πολιτικών που προσανατολίζονται στην εσωτερική ανάπτυξη της Ρωσίας – θα μπορούσε κανείς να τις συγκρίνει με τις σοσιαλιστικές πολιτικές – ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Putin έπρεπε να επικεντρωθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας σε ιστορικό πλαίσιο.
Ο Πούτιν παρατήρησε ότι «οι σχέσεις μας με τη Δύση έχουν υποβαθμιστεί και γι’ αυτό φταίνε αποκλειστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία; και πώς ο πολεμοχαρής φρενίτιδα είχε αναγκάσει, πριν από μια εβδομάδα, να υπογράψει ένα διάταγμα «που θέτει νέα σώματα στρατού ξηράς σε μάχιμη υπηρεσία».
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κλήθηκε αμέσως στο Υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την ομιλία του Putin.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε στην πρέσβη Lynne Tracey ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα: μεταξύ αυτών, να απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία.
Σε μια εκπληκτική κίνηση, ζήτησε λεπτομερή εξήγηση για το sabotage των αγωγών Nord Stream 1 και 2, καθώς και να σταματήσει η παρέμβαση των ΗΠΑ σε μια ανεξάρτητη έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων.
Θα συγχρονίσουν τα ρολόγια τους
Αναδεικνύοντας τη δυναμική των σχέσεων με τη Μόσχα, ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Wang Yi συναντήθηκε με τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, προτού συνομιλήσει με τον Lavrov και τον Putin.
Ο Patrushev παρατήρησε, «η πορεία προς την ανάπτυξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα είναι απόλυτη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας».
Ο Wang Yi, όχι τόσο κρυπτικά, πρόσθεσε: «Η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους»
Οι Αμερικανοί κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να «απενεργοποιήσουν» την κινεζική πρόταση για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει το Πεκίνο σε μια παγίδα που έχει στήσει η Δύση.
Πάρα πολλές κινεζικές «παραχωρήσεις» προς τη Ρωσία, και όχι τόσες προς την Ουκρανία, μπορεί να γίνουν για να δημιουργηθεί μια απόσταση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου
Αισθανόμενοι τον κίνδυνο, οι ίδιοι οι Κινέζοι αποφάσισαν να κάνουν αντεπίθεση, παρουσιάζοντας ένα κείμενο ιδεών για την πρωτοβουλία παγκίσμιας στρατηγικής ασφάλειας.
Η στρατηγική ασάφεια Κίνας και Ρωσία και τα πυρηνικά μανιτάρια
Το πρόβλημα είναι ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να αποδίδει υπερβολικό σεβασμό σε έναν… χωρίς δόντια ΟΗΕ, όταν αναφέρεται στη «διαμόρφωση μιας Νέας Ατζέντας για την Ειρήνη και σε άλλες προτάσεις που παρουσιάζονται στην Κοινή Ατζέντα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».
Το ίδιο όταν το Πεκίνο υποστηρίζει τον κοινό τόπο ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».
Οι Κινέζοι επιβεβαιώνουν την ανάγκη «συμμόρφωσης με την κοινή δήλωση για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή ανταγωνισμών στους πυρηνικούς εξοπισμούς που εξέδωσε οι ηγέτες των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα τον Ιανουάριο του 2022».
Και «να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου».
Ο Patrushev εξήγησε λεπτομερώς στον Wang Yi πώς αυτό είναι απλώς ευσεβής πόθος.
Η «λογική «της τρέχουσας συλλογικής δυτικής «ηγεσίας» έχει εκφραστεί, μεταξύ άλλων, από την ανεπανόρθωτη μετριότητα, τον Jens Stoltenberg, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ: ακόμη και ο πυρηνικός πόλεμος είναι προτιμότερος από μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία.
Η μετρημένη αλλά πυκνή σε νόημα και στιβαρή ομιλία του Putin κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα στη Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται.
Και όλα περιστρέφονται στο πόσο βαθιά η «στρατηγική ασάφεια» της Ρωσίας – και της Κίνας – είναι σε θέση να…. παγώσει το αίμα μιας παρανοϊκής Δύσης που φλερτάρει με σύννεφα πυρηνικών μανιταριών.
Για ποιό Δυτικό Πολιτισμό συζητάτε, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για την πράσινη ανάπτυξη, για τους εγκλεισμούς, για την εκλογονοθεία και σταματώ εδώ γιατί θα γράψω σελίδες. Με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ο Πούτιν να τους διαλύσει το σύστημα, “βάστα Πούτιν” λοιπόν.
Βλαδιμηρε σε χριροκροτω.Εισαι μεγαλος ηγετης.Πηδα τους χωρις σαλιο.Ερπετα ειναι ολοι οι αγγλοσαξωνες