Το είδος της διατροφής που μπορεί να αυξήσει επιβλαβή αέρια στο έντερο!

Κοινοποίηση:
διατ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, δείχνει κατά πόσο παράγεται το υδρόθειο στο παχύ έντερο -ένα τοξικό αέριο στο σώμα που μυρίζει σαν σάπιο αυγό- ως απόκριση σε παρεμβάσεις διατροφής με βάση τα ζώα και τα φυτά.

«Παρόλο που ο ρόλος του υδρόθειου είναι από καιρό αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος στην παθογένεση πολλών σημαντικών ασθενειών -όπως η ελκώδης κολίτιδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η παχυσαρκία- προηγούμενες έρευνες δεν μπόρεσαν να συνδέσουν διατροφικά δεδομένα, που συσχετίζουν το μικροβίωμα και το υδρόθειο», δήλωσε ο Alexander Khoruts,  γαστρεντερολόγος. «Αυτό κάναμε εδώ».
Η μελέτη υποστηρίζει τη γενική υπόθεση ότι το υδρόθειο που παράγεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου αυξάνεται καταναλώνοντας ζωικές τροφές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρότειναν επίσης την ύπαρξη εντεροτύπων μικροβιώματος που ανταποκρίνονται διαφορετικά -ακόμη και παραδόξως- σε διαφορετικές διατροφικές εισροές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

Στην πλειονότητα των συμμετεχόντων, μια διατροφή με βάση τα φυτά είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή υδρόθειου, σε σύγκριση με μια διατροφή με βάση τα ζώα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια διατροφή με βάση τα φυτά περιείχε περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ μια διατροφή με βάση τα ζώα περιείχε περισσότερες πρωτεΐνες.

Σε ορισμένα άτομα, οι φυτικές δίαιτες δεν μείωσαν την παραγωγή υδρόθειου, αντιθέτως οδήγησαν σε αύξηση.

Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προτείνουν την ύπαρξη διαφορετικών συνθέσεων μικροχλωρίδας του εντέρου (εντεροτύποι) που συσχετίζονται με διαφορετική απόκριση στη διατροφή όσον αφορά την παραγωγή υδρόθειου.

«Η μελέτη ήταν σύμφωνη με τη γενική αντίληψη ότι η τακτική πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου», δήλωσε ο Δρ Levi Teigen, ερευνητής διατροφής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή ου Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Μελλοντικές αναλύσεις του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να βοηθήσουν στην εξατομίκευση των διατροφικών παρεμβάσεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: