Το ελληνικό βουνό που έχει χιόνι χειμώνα – καλοκαίρι (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
ΒΟΥΝΟ

Το ελληνικό βουνό που έχει χιόνι χειμώνα – καλοκαίρι: Και προφανώς είναι τρανά και ξακουστό σε όλη την Υφήλιο

Τι συμβαίνει με την ορεινή περιοχή της Κρήτης που βλέπει διαρκώς άσπρη μέρα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο όγκο βουνού που αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες νερού, κυρίως από τα χιόνια που υπάρχουν στις κορυφές ως τον Μάιο. Αυτές οι ποσότητες μέσω υπόγειων ποταμών φτάνουν σε πολλές περιοχές τριγύρω από τα βουνά.

To παράδοξο είναι ότι το μέρος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε θερμό κλίμα, όπως αυτό της Ελλάδας, συγκρίνεται από πολλούς με την Ανταρκτική.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, το υψόμετρο σε συνδυασμό με τα ρεύματα ανέμων που συγκεντρώνονται δύσκολα αφήνουν τα χιόνια να λιώσουν.

Σε βαθμό μάλιστα που μέχρι και τον Μάιο έχουν χιόνια. Πρόκειται φυσικά για την ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Όπως καταλάβατε, δεν είναι άλλο από τον Ψηλορείτη στην όμορφη Κρήτη!

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες που ακολουθούν:


Το ελληνικό βουνό που έχει χιόνι χειμώνα – καλοκαίρι

Μερικά στοιχεία για το υπέροχο αυτό βουνό της Κρήτης

Ο Ψηλορείτης, γνωστός και ως Ίδη, είναι ορεινός όγκος στην κεντρική Κρήτη με ύψος 2.456 μέτρα.

Έχει 5 κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα: Ίδη (2.456 μ.), Αγκαθιάς (2.424 μ.), Στολίστρα (2.325 μ.), Βουλομένου (2.267 μ.) και Κούσακας (2.209 μ.).

Άλλες χαμηλότερες κορυφές είναι η Μαύρη Κορυφή (1.981 μ.) και ο Σκίνακας (1.750 μ.).

Η πρόσβαση στην Ίδη είναι δυνατή από αρκετά μονοπάτια, όπως το κομμάτι Ε4 που ξεκινά από το οροπέδιο της Νίδας (1400 μ.) και φτάνει μετά απο 5 ώρες πεζοπορία.

Από την πλευρά του Αμαρίου υπάρχουν διαδρομές όπως το μονοπάτι Ε4 Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος (1.600μ.)-Τίμιος Σταυρός (2.456μ.) σε περίπου 3 ώρες.

Για να πάει κανείς στο καταφύγιο μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι Ε4 από τον Φουρφουρά (3 ώρες) η με χωματόδρομο από τις Κουρούτες (12 χιλιομ.) Από τα Φουρφουριανά Όρη ξεκινά επίσης διαδρομή από του “Παπά τον Λάκκο” (1.590μ.) και λίγο πιο πέρα απο την Κορακιά (1.580μ.) με μέσο όρο ορειβασίας 3 ώρες.

Επίσης, η Στράτα του Ψηλορείτη στρωμένη με πέτρες ξεκινά από το καταφύγιο της θέσης Λάκκος του Μυγερού (1670 μ.) στα Λιβαδιώτικα όρη, έχει πλάτος ενός περίπου μέτρου και σχετικά χαμηλό βαθμό δυσκολίας.

Συνδέεται με το Ε4 στην κορυφή του Βουλομένου και κινείται δυτικά προς τον Αγκαθιά μέχρι την Ίδη. Η διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής είναι 2 με 3 ώρες.

   

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: