Οι βαθύπλουτοι διεθνώς αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε πολύτιμα μέταλλα, καθώς η αβεβαιότητα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή εντείνεται.
Αυτό, όμως, έχει δημιουργήσει ένα νέο ζήτημα: την εύρεση κατάλληλου χώρου αποθήκευσης για τις ράβδους χρυσού.
Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για αποθήκευση χρυσού και ασημιού έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας αγοράς, με την κατασκευή θησαυροφυλακίων υψίστης ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.
Στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, άνοιξε πρόσφατα το «The Reserve», ένα θησαυροφυλάκιο έξι ορόφων με χωρητικότητα 10.000 τόνων για ασήμι και περίπου 500 τόνων για χρυσό. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας προσφοράς χρυσού, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το «The Reserve», με έκταση περίπου 167.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια παγκοσμίως. Η εταιρεία Silver Bullion, που το κατασκεύασε, αναφέρει ότι το προηγούμενο θησαυροφυλάκιό της έχει ήδη γεμίσει, ενώ η ζήτηση για το νέο χώρο είναι υψηλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδυτές σε πολύτιμα μέταλλα προτιμούν την αποθήκευση εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η «σταθερή» Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία
Η Σιγκαπούρη έχει αναδειχθεί σε κεντρικό κόμβο για τέτοιου είδους αποθέματα, λόγω της φήμης της ως ασφαλής και σταθερή οικονομία. Επίσης, η Νέα Ζηλανδία προσελκύει ενδιαφέρον, με το θησαυροφυλάκιο της πρωτεύουσάς της να έχει ήδη πελάτες από το Χονγκ Κονγκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας στο Bloomberg ο Τζον Μάλβεϊ, στέλεχος του θησαυροφυλακίου της Νέας Ζηλανδίας, επισημαίνει πως «ένα από τα προτερήματα της Νέας Ζηλανδίας είναι ότι δεν έχουμε φυσικούς εχθρούς. Είμαστε λίγο πολύ όσο πιο μακριά μπορεί να φθάσει κανείς από τα παγκόσμια σημεία ανάφλεξης». «Ο κόσμος μάς βλέπει σαν ασφαλές καταφύγιο», τόνισε.
Την ίδια στιγμή ο Γκρέγκορι Γκρέγκερσεν, ιδρυτής της Silver Bullion, τονίζει πως από τις σχετικές συζητήσεις «δεχθήκαμε διάφορα σχόλια που κατατείνουν στο ότι ουσιαστικά χρειαζόμαστε περισσότερα θησαυροφυλάκια»
Η νέα αυτή αγορά προκύπτει από την αυξανόμενη στροφή των βαθύπλουτων παγκοσμίως προς τον χρυσό, το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο που ενισχύεται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Ο Τζεφ Κρίστιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ερευνών και επενδύσεων εμπορευμάτων CPM Group, επισημαίνει ότι αυτή η τάση αντιπροσωπεύει έναν τρόπο μείωσης του επενδυτικού κινδύνου για τα περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αξίας χωρίς να αναλαμβάνει κανείς σημαντικό επενδυτικό ρίσκο».
Η ενισχυμένη στροφή προς τον χρυσό οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, με την όξυνση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τον συνεχιζόμενο και κλιμακούμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΑΥΤΟ ΑΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΗΣΤ ΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΙΜ ΑΤΟΒΑΜΕΝΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ Η ΕΞ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗ ΣΕΙΣ ΦΤΩΧΩΝ ΛΟΓΟ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΜ ΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΩ ΑΥΤ Ο ( ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ ) ΑΜΗΝ +++