Το ερώτημα παραμένει – Γιατί δεν έχει εμφανιστεί η γρίπη εδώ και δυο χρόνια;

Κοινοποίηση:
Sick day at home. Asian woman has runny and common cold. Cough. Closeup Of Beautiful Young Woman Caught Cold Or Flu Illness. Portrait Of Unhealthy Girl In Scarf Feeling Pain In Throat.

Από το τέλος του καλοκαιριού, οι ειδικοί υπογράμμιζαν τον κίνδυνο «διπλής πανδημίας» γρίπης και κορονοϊού. Μάλιστα, επισήμαιναν ότι φέτος η γρίπη θα ήταν πιο επικίνδυνη, γιατί πέρσι «ξεχάστηκε», όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη η φυσική ανοσία, ενώ ο κίνδυνος θα ήταν αυξημένος επειδή έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ τα μέτρα.

Όμως, πλησιάζοντας τα τέλη Δεκεμβρίου, αυτό το ανυπέρβλητο κύμα γρίπης δεν φαίνεται να έρχεται. Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα ήταν τέσσερις φορές χαμηλότερα από την ίδια εβδομάδα του 2019, με μόλις τρία ύποπτα κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Το ποσοστό είναι επίσης το μισό από αυτό της χρονικής περιόδου του 2018, όταν ήταν 7,6 περιπτώσεις ανά 100.000 στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, και ο αριθμός των αναζητήσεων στο Google που περιλαμβάνουν τον όρο «γρίπη» είναι σχεδόν 20 φορές χαμηλότερος από τις αναζητήσεις τον χειμώνα του 2019.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης επιβεβαίωσε ότι και στην Ελλάδα «η γρίπη δεν έχει εμφανιστεί», αλλά «άλλες ιώσεις ναι». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πυρετοί, πονόλαιμοι, που «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι, παρά μόνο με τεστ». Ο ίδιος συνέστησε πως όποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης πρέπει να απευθύνεται σε γιατρό.
Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις και σε άλλες χώρες του κόσμου ότι συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που έχουν την εποχή της γρίπης τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν δει πολύ χαμηλά νούμερα.

Από την αρχή του έτους έως σχεδόν το τέλος Νοεμβρίου, η Αυστραλία κατέγραψε μόλις έξι περιπτώσεις σε περισσότερα από 90.000 συμπτωματικά άτομα που εξετάστηκαν, ενώ η Ιαπωνία έχει καταγράψει μόλις τέσσερα και η Κίνα, σε περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, καταγράφηκαν λιγότερα από 14.000 κρούσματα γρίπης.

Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τη γρίπη «παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα περασμένων ετών».

Γιατί είναι χαμηλές οι περιπτώσεις γρίπης;
Σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι τρεις πιθανές αιτίες:

Αποστάσεις
Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης
Η μόλυνση από Covid-19
Οι ειδικοί εκτιμούν πως παρά τις ζοφερές προβλέψεις, μια επιδημία γρίπης φέτος τον χειμώνα -τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο- είναι πλέον «απίθανη».

Επισημαίνουν δε πως η πιο λογική εξήγηση θα ήταν η καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 80% άνω των 65 ετών έκανε φέτος το εμβόλιο.

Εντυπωσιακά στοιχεία από τις ΗΠΑ πέρυσι αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19. Και όσοι προσβλήθηκαν τελικά, ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία ή οξυγόνο.

Οι επιστήμονες, γράφοντας στο American Journal Of Infection Control, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να οφείλεται σε μια ισχυρή απόκριση των Τ κυττάρων μετά το εμβόλιο της γρίπης.

Ο μεγάλος κίνδυνος «συνύπαρξης» γρίπης και κορονοϊού
Οι επιστήμονες έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κίνδυνο από τη συνύπαρξη δύο σοβαρών λοιμώξεων που «χτυπούν» το αναπνευστικό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν και οι δύο ιοί ταυτόχρονα στον οργανισμό.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

«Ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» έχει επίσης επισημάνει για το θέμα η κ. Θεοδωρίδου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Εχετε αναρωτηθεί γιατί η γρίππη(τουλάχιστον προ κορωνοιού) ζει και βασιλεύει παρά τους αλλεπάλληλους ετήσιους εμβολιασμούς? κάθε χρόνο ανανεώνουν τα εμβόλια υποτίθεται με τις επικρατούσες μεταλλάξεις, και εδώ πάλι πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνουν μεταλλάξεις σε ιούς που κανονικά θα έπρεπε να ήσαν σπάνιες!!!!
    Μήπως λοιπόν φταίνε τα εμβόλια(βλέπε τι λέει ο νομπελίστας Μοντανιέ) που διαιωνίζεται η γρίππη, ή μήπως δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις και μας τις παρουσιάζουν για ευνόητους λόγους??!!!!! Γιατί όμως αφού φτιάχνουν κάθε χρόνο νέα εμβόλια για την γρίππη δεν έφτιαξαν στα γρήγορα και εμβόλια, τα παλιά κλασσικά και για τον κορωνοιό,μήπως γιατί δεν έχει απομονωθεί ο κορωνοιός ακόμα, μα τότε πως τον διαγιγνώσκουν αυτόν και τις μεταλλάξεις του??!!!!!

  2. Μηπως γιατι εχουν μετονομάσει τη γρίπη σε κορονοιο για να αυξήσουν τα νουμερα? Οι προσωπίδες εχουν πεσει, ολα ειναι πιθανά.

  3. Γιατι η γριππη ειναι εξαδελφη του κοροδοιου! Οτι αρρωσταινει σημερα, οτι πεθαινει ειναι κοροδοιος!

Comments are closed.