Το «κίνημα της πετσέτας» ήρθε για να βάλει τάξη: Και στη Νάξο μαζεύουν άρον – άρον τις ξαπλώστρες! “Επανάσταση” και στη Χαλκιδική!

Κοινοποίηση:
parallies

Μετά την «απελευθέρωση» της Πάρου υπό το βάρος του κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες, τώρα και στη Νάξο φαίνεται πως οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις παραβάσεις υπό τον φόβο των προστίμων.


Στην παραλία Πλάκα της Νάξου κατά τις βραδινές ώρες περίοικοι αντιλήφθηκαν ότι έφτασαν φορτηγά που άρχισαν να μαζεύουν ξαπλώστρες από τις παραλιακές επιχειρήσεις. Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και σε άλλες μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος. Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση της «κατάληψης» εμβληματικών παραλιών του νησιού από την Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

Συγκεκριμένα, η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» είπε ότι στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως ανέφερε, είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφτικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας» είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Νάξου. «Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού»εξήγησε.
Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής. Το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε την πρώτη του νίκη για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Ωστόσο, πολύς κόσμος αναρωτιέται τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία. Σημειώνεται πως ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις και ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις, στη μικρή και μεγάλη Σάντα στο νησί της Πάρου. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις και στη Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική που επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στον βωμό της τουριστικής ανάπτυξης εδώ και χρόνια, δημιουργήθηκε μία ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Κίνημα Πολιτών Χαλκιδικής) που μέσα σε λίγες ώρες αριθμεί 2.822 μέλη. «Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψη τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές», αναφέρεται ως ο στόχος της νέας κίνησης. Στην ομάδα αυτή έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής δεκάδες περιπτώσεις που η πρόσβαση στη θάλασσα ουσιαστικά έχει απαγορευτεί, εκτός αν κάποιος πληρώσεις τις υπηρεσίες ενός beach bar ή ενός ξενοδοχείου, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι επιχειρηματίες έχουν στήσει τοιχία που εμποδίζουν την πρόσβαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: