Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Δήμαρχος του Νέου Βουτζά: «Παλεύουμε με το χρόνο»

Κοινοποίηση:
SPITI1-960x640

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με τα σπίτια που έχουν υποστεί καθίζηση στον Νέο Βουτζά, με επτά σπίτια να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Σήμερα ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μετέβησαν στο σημείο για νέα αυτοψία. «Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα», ανέφερε αμέσως μετά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρνούς και συνέχισε:

«Οι αιτίες που το προκάλεσαν ουσιαστικά είναι τέσσερις. Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό».

Και ο δήμαρχος Ραφήνας πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τώρα να σώσουμε τα υπόλοιπα σπίτια. Πρέπει να γίνουν τα ανακουφιστικά έργα, γιατί ο χρόνος πιέζει. Παλεύουμε με τον χρόνο».

Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επτά σπίτια, το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και αυτό που έχει βυθιστεί περισσότερο παρασέρνει και το άλλο. Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, υπάρχει έντονη ανησυχία με τη διολίσθηση των εδαφών, για την περίπτωση που ο καιρός επιδεινωθεί και υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις.

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας είπε πως αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης «ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις».

«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξήγησε ο κ. Λέκκας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: