Τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού τους, υπενθυμίζοντας τα καταφύγια στα οποία θα μπορούσαν να σπεύσουν οι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό τον φόβο πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης, αεροπορικών επιδρομών και άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας.
Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία διαθέτουν εκατοντάδες καταφύγια καθώς και τούνελ που τα συνδέουν. Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι στα έγκατα της ελληνικής πρωτεύουσας βρίσκονται κρυμμένα πολλά καταφύγια που κατασκευάστηκαν τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή κατά τη διάρκεια αυτού.
Σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του Πειραιά, κάτω από ένα εμβληματικό κτήριο, βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο καταφύγιο, που κατασκευάστηκε το 1940.
«Η κατασκευή των καταφυγίων ξεκινά το 1936 με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος προβλέποντας τους πολέμους που θα έρθουν, άρχισε να οργανώνει την παθητική αεράμυνα έτσι λοιπόν με αναγκαστικό νόμο που επισκεπτόμαστε σήμερα», ανέφερε ο ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων για τα καταφύγια της Αττικής, Κωνσταντίνος Κυρίμης, μιλώντας στο MEGA.
Όλα τα καταφύγια έχουν τη δική τους ιστορία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες και χρονικές περιόδους που σημάδεψαν τη χώρα μας. Το 1940, η Αττική αριθμούσε περίπου 12.000 καταφύγια. Tο τελευταίο κατασκευάστηκε το 1956, όταν καταργήθηκε ο νόμος Μεταξά. Σήμερα, λειτουργικά καταφύγια θα μπορούσαν να θεωρηθούν –με μία συντήρηση– περίπου 2.000.