Σε σοβαρές καταγγελίες για την παράνομη παραχώρηση 54.000 «υπηκοοτήτων» από το κατοχικό καθεστώς, αλλά και τις μεθοδεύσεις που έγιναν από το CTP για την παράνομη απόκτηση περιουσιών στα κατεχόμενα σε συνεργασία με την Τουρκία, προβαίνει σε άρθρο του υπό τον τίτλο «η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) το οποίο παραχώρησε 54.000 υπηκοότητες», στην εφημερίδα Avrupa ο Ζεκί Μπεσίκτεπελι.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο αρθρογράφος διερωτάται «πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να λεχθεί πιο όμορφα στολισμένη η διχοτόμηση;»
Προχωρώντας παρακάτω, σημειώνει ότι «αυτοί ήταν οι ήρωες οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην τροποποίηση του άρθρου το οποίο δίνει το δικαίωμα απόκτησης των περιουσιών που παραχωρήθηκαν με βαθμούς αγωνιστών ή ενοίκιο εκτός των κατόχων περιουσιών ίσης αξίας στο άρθρο του νόμου περί στέγασης, παροχής γης και ίσης αξίας (ΙΤΕΜ) του 1995».
Εξηγεί ότι «το διάστημα στο οποίο η ”προεδρία”, η ”προεδρία της βουλής”, η ”πρωθυπουργία” και τα ”υπουργεία” βρίσκονταν όλα υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αυτή ήταν η νοοτροπία η οποία προέβη σε τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης και έδωσε υπηκοότητα σε 54.000 άτομα κατά την περίοδο 2005-2008 μέσω τροποποιήσεων που έκανε ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες σε όλους όσοι έρχονταν και στον κάθε παράνομο. Όταν ρωτούσατε, ο αρμόδιος υπουργός απαντούσε ότι όλα γίνονταν διά της φυσιολογικής οδού. Δηλαδή, έλεγαν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν τις έδωσε. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να κάνουν την κοινωνία να το χάψει αυτό. Όταν όμως ρωτούσατε ποιο είναι το κόστος ενός ατόμου για το κράτος, δεν μπορούσαν να απαντήσουν, μόνο χαμογελούσαν».
Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας πως «πέρασε το 1994 κατά την περίοδο που σχημάτισαν την πρώτη κυβέρνηση συνεταιρισμού το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP). Εκείνους τους καιρούς βρεθήκαμε τυχαία στο συμβούλιο του κόμματος. Και εκείνο το διάστημα, λαμβάνοντας απόφαση στο κομματικό συμβούλιο εξασφάλισαν να θεσπιστούν σε νόμο στο κοινοβούλιο ο ΙΤΕΜ, το ενοποιημένο επιτόκιο, το ΦΠΑ και παρόμοιες τροποποιήσεις. Τα συζητήσαμε αυτά τότε, αλλά μάταια. Διότι, μέσα στο κόμμα, είχαμε απομείνει 5-6 άτομα προσηλωμένα στις αριστερές αρχές. Εκείνοι, αποδέχτηκαν ως νόμιμη την ΤΔΒΚ και τη δομή η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα του πολέμου και στη βάση ενός ξεχωριστού λαού».
Ο Ζεκί Μπεσίκτεπελι αναφέρει πως «τα Η.Ε. αλλά και τα κράτη-μέλη των Η.Ε. έλεγαν ότι η βόρεια Κύπρος είναι κάτω από την κατοχή της Τουρκίας και παρά τις αποφάσεις που λάμβαναν απέρριπταν τις αποφάσεις αυτές, που λάμβανε η Τουρκία. Εκείνο το διάστημα, έκαναν πολιτική σε αυτή τη βάση. Για τον λόγο αυτό, έκαναν πολιτική τασσόμενοι στο πλευρό του εισβολέα. Το ίδιο όπως κάνουν και τώρα. Σκεφτείτε, ενώ τα κράτη του κόσμου λάμβαναν απόφαση περί εισβολής κατά την περίοδο 14-16 Αυγούστου και έπειτα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΔΑΔ λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτή τη βάση αποδεχόμενα την ύπαρξη της κατοχής ως το βασικό πρόβλημα σε όλες τις αποφάσεις τους».