Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πλούσια σε χρώματα, καθώς τα διαφορετικά χρώματα των τροφών συνδέονται με ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η βελτίωση της γενικής ευεξίας.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αυτά τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Οι σαρδέλες είναι ένα από τα πιο προσιτά και θρεπτικά ψάρια που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η διαιτολόγος Shyla Cadogan RD, LDN επισημαίνει τη σημασία της κατανάλωσης σαρδελών για την υποστήριξη μιας ισορροπημένης διατροφής. Ειδικά στην Ελλάδα, οι σαρδέλες είναι εύκολα διαθέσιμες σε κάθε ψαραγορά, γεγονός που διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στο εβδομαδιαίο μενού.
Οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους: ψητές, τηγανητές ή ακόμα και ως κονσέρβα. Οι κονσέρβες σαρδελών προσφέρουν μια πρακτική λύση για γρήγορα γεύματα χωρίς να θυσιάζεται η θρεπτική αξία. Αυτό τις καθιστά ιδανικές για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο αλλά επιθυμούν να τρέφονται υγιεινά.
Πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά, 100 γραμμάρια σαρδέλας περιέχουν περίπου 23 γρ. πρωτεΐνης και 170 θερμίδες, αναπληρώνοντας παράλληλα τ0 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, το 80% των αναγκών σε σελήνιο και το 20% σε ασβέστιο. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιες σε νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και Β12. Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών και των δοντιών.
Επιπλέον, δεν περιέχει σάκχαρα, γεγονός που την καθιστά μια καλή διατροφική πηγή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ούτε όμως και χοληστερόλη. Τέλος, οι σαρδέλες είναι μια εκπληκτική επιλογή ψαριού χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο. Όπως καταλήγει η διατροφολόγος, η εβδομαδιαία κατανάλωση μιας ποικιλίας θαλασσινών αποτελεί βασικό μέρος της συνολικής μας υγείας, με τις σαρδέλες να ξεχωρίζουν για τα οφέλη που προσφέρουν και από άποψη τιμής.
ygeiamou.gr