Το λιώσιμο των παγετώνων αναγκάζουν Ιταλία και Ελβετία να επαναχαράξουν τα σύνορά τους

Κοινοποίηση:

Μέρος των συνόρων της Ιταλίας και της Ελβετίας πρόκειται να επαναπροσδιοριστεί, καθώς λιώνουν οι παγετώνες που σηματοδοτούν τα όρια των δύο χωρών.

Οι συνοριακές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν κάτω από την εμβληματική κορυφή Μάτερχορν, μια από τις υψηλότερες κορυφές των Άλπεων.

Μπορεί τα εθνικά σύνορα να θεωρούνται συχνά σταθερά, όμως μεγάλα τμήματα των ορεινών συνόρων Ελβετίας – Ιταλίας ορίζονται από παγετώνες.

«Με το λιώσιμο των παγετώνων, αυτά τα φυσικά στοιχεία εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζουν τα εθνικά σύνορα», ανέφερε σε δήλωσή της η ελβετική κυβέρνηση.
Οι αλλαγές συμφωνήθηκαν το 2023, όμως η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα την προσαρμογή την περασμένη Παρασκευή. Η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη στην Ιταλία. Μόλις υπογράψουν και τα δύο μέρη, η συμφωνία θα δημοσιευτεί και θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για τα νέα σύνορα, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον πλανήτη και ο αντίκτυπος στους παγετώνες της είναι έντονος. Στην Ελβετία λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 4% του όγκου τους πέρυσι, μετά τις απώλειες ρεκόρ της τάξης του 6% που έχασαν το 2022.

«Αυτή η πτωτική τάση δεν δείχνει σημάδια λήξης», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Ματίας Χους, καθηγητής του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης και διευθυντής του ελβετικού δικτύου παρακολούθησης παγετώνων, που πρόσθεσε ότι «το 2024, παρά το πολύ χιόνι το χειμώνα, οι παγετώνες συνέχισαν να χάνουν πάγο με μεγάλη ταχύτητα. Μερικοί παγετώνες κυριολεκτικά καταρρέουν, ενώ μικροί παγετώνες εξαφανίζονται».

Ακόμη και με την πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, μέχρι το 2100 μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως και οι μισοί παγετώνες του κόσμου, προκαλώντας σωρεία αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον. Το τοπίο γίνεται πιο ασταθές και επιρρεπές σε επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Η μετατόπιση των εθνικών συνόρων «είναι μια μικρή παρενέργεια» της τήξης των παγετώνων, είπε ο Χους. Όμως όταν οι άνθρωποι δουν ότι «επηρεάζει άμεσα τον παγκόσμιο χάρτη μας», βοηθά στη συνειδητοποίηση των τεράστιων αλλαγών ενός κόσμου που θερμαίνεται πολύ, κατέληξε ο Ελβετός ειδικός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response