Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στους αιθέρες – Η κούρσα των drones έχει ξεκινήσει

Κοινοποίηση:
7a9160c53e155dfb96e11e63eda1b1d6_XL

Οι πολυάριθμες αναφορές για επιθέσεις UAV σε ρωσικές περιοχές δεν είναι τυχαίο ότι θορυβούν τους Ρώσους και δημιουργούν ένα αρνητικό πληροφοριακό υπόβαθρο γύρω από ολόκληρη τη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εν τω μεταξύ, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS, από την άποψη της τεχνολογικής προόδου, η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στη βιομηχανία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πρακτικά τα πάντα έχουν διττό σκοπό – από ακίνδυνα ερασιτεχνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδιασμένα για βίντεο και φωτογράφηση μέχρι αεροσκάφη με ελαφρύ κινητήρα που έχουν μετατραπεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβάλλεστε στη θέα οποιουδήποτε ιπτάμενου drone.
Στις πρώτες μέρες της κατασκευής αεροπλάνων, οι απλοί άνθρωποι ήταν επίσης επιφυλακτικοί απέναντι στις φτερωτές μηχανές και δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αεροπλάνων.

Tο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας λειτουργεί καλά

Φυσικά, στις μέρες μας, ένα μη εκπαιδευμένο άτομο δεν μπορεί να εκτιμήσει αξιόπιστα αν ένα συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι επικίνδυνο ή όχι.
Ακόμα και οι εκπαιδευμένοι άνθρωποι έχουν προβλήματα με αυτό.
Αρκεί να θυμηθούμε πώς οι φρουροί ασφαλείας μιας εταιρείας υποδομών πυροβόλησαν πέρυσι εναντίον ενός “καλαμποκιού” που πετούσε και έπαιρνε εγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, περνώντας το για εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο για τρομοκρατικούς σκοπούς θα πρέπει να αφεθεί σε επαγγελματίες οπλισμένους με διάφορα συστήματα αναγνώρισης, καταστολής και αναχαίτισης.
Αξίζει όμως να σημειωθεί εδώ: το σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας λειτουργεί καλά. Από τη σκοπιά ενός απλού ανθρώπου, ωστόσο, είναι δυνατόν να το βοηθήσει χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως, για παράδειγμα, το Radar.NF από το Λαϊκό Μέτωπο.
Φυσικά, με την εκρηκτική (με τη μεταφορική έννοια) αύξηση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η αεράμυνα και άλλα μέσα αναχαίτισης αεροσκαφών από μόνα τους δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα ασφάλειας.
Ούτε και οι “χάρτινες” απαγορεύσεις πτήσεων.
Ειδικά από τη στιγμή που οι “κακοί” δεν θα σέβονται αυτές τις απαγορεύσεις ούτως ή άλλως.

Ασφάλεια

Τι μπορεί να συμβάλει στο να καταστεί η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματικά ασφαλής;
Η απάντηση έχει βρεθεί εδώ και καιρό – ψηφιακές πλατφόρμες με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες παρέχουν παρακολούθηση της πτήσης, προστασία των υποδομών, των βιομηχανικών και πολιτικών αντικειμένων από επιθέσεις UAV.
Τέτοιες πλατφόρμες συνδυάζουν συστήματα παρακολούθησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μέσα κινητικού αντίκτυπου και ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αναγνωρίζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σύμφωνα με την αρχή “φίλος ή εχθρός”.
Παρεμπιπτόντως, οι διαστημικές τεχνολογίες πλοήγησης ενσωματώνονται με επιτυχία σε αυτές τις πλατφόρμες – πάρτε για παράδειγμα το GLONASS.
Κάποιοι, σημειώνει το TASS, θα θεωρήσουν την εμφάνιση τέτοιων συγκροτημάτων φαντασίωση και σχέδιο του μακρινού μέλλοντος.
Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν ήδη αναπτυχθεί από αρκετές εγχώριες εταιρείες και λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο με πειραματικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητά τους. Τον Απρίλιο του 2023, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επιχείρηση όπου ξεκινούσε η παραγωγή εγχώριων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε δημοσίως τη σημασία της ανάπτυξης τέτοιων πλατφορμών.
Τώρα η κλιμάκωση και η παγκοσμιοποίησή τους είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του κλάδου.
Είναι αυτοί που θα συμβάλουν στο να γίνουν οι ακόμα στενόχωροι ουρανοί, στους οποίους πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί, ευρύχωροι και ανοιχτοί σε όλους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response