Το μέλλον του Αφγανιστάν στο παγκόσμιο κλίμα: Συμμετοχή στη σύνοδο του ΟΗΕ

Κοινοποίηση:
President of Honduras Iris Xiomara Castro Sarmiento speaks during the 78th session of the United Nations General Assembly at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 20 September 2023.  EPA/ADAM GRAY

Η κλιματική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία, και οι Ταλιμπάν φαίνεται να επιδιώκουν να βγουν από την απομόνωσή τους συμμετέχοντας στη σύνοδο COP29 για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024. Η αντιπροσωπεία του Αφγανιστάν αναμένεται να συμμετάσχει με καθεστώς παρατηρητή, γεγονός που υποδηλώνει μια προσπάθεια επανασύνδεσης με τη διεθνή κοινότητα.

 

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται ως το έκτο πιο ευάλωτο κράτος στον κόσμο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικής Προστασίας Περιβάλλοντος του Αφγανιστάν (NEPA) έχουν τονίσει ότι η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να πολιτικοποιείται και έχουν ζητήσει την αποκατάσταση περιβαλλοντικών έργων που είχαν σταματήσει μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021. Αυτή η κατάσταση δείχνει τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν από την κατάληψη της εξουσίας τους. Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενεί τη σύνοδο COP29, έχει επαναλειτουργήσει την πρεσβεία του στην Καμπούλ, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Αυτό υπογραμμίζει τις περίπλοκες πολιτικές σχέσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τη δυσκολία της διεθνούς κοινότητας να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

ΑFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response