Το μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ για τις παρενοχλήσεις: «Μιλήστε, μην φοβηθεί κανένας»

Κοινοποίηση:
ΑΠΘ

Για την πορεία της υπόθεσης παρενόχλησης για την οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μίλησε ο Ν. Παπαϊωάννου, καλώντας πρώην και νυν φοιτητές να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε, λέγοντας πως μία από τις κυρίες επικοινώνησε μαζί του και επώνυμα πλέον θα κάνει καταγγελία και η καταγγελία θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η ανάρτηση δασκάλου που έκανε την Νίκη Κεραμέως να του τηλεφωνήσει: «Νόμιζα ότι μου κάνουν φάρσα»
Όσον αφορά στο γιατί δεν είχαν τύχει περαιτέρω διερεύνησης, όταν είχαν καταγγείλει τα περιστατικά οι φοιτήτριες, είπε στη μία περίπτωση υπήρξε κινητοποίηση και έγινε ΕΔΕ, αλλά και πάλι η διαδικασία δεν προχώρησε, γιατί η καταγγελία ήταν ανώνυμη.
Τη Δευτέρα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε γνωστό, ότι ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο.

«Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».
Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση».

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής», ανέφερε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Σιγά μη μιλήσουν…. αν μιλήσουν πτυχία δεν έχει! όλοι μάθαμε πια πως παίρνονται τα πτυχία όταν κάποια δεν υπολόγισε το πτυχίο και έδωσε εκείνον το χοντρό των ΤΕΙ πριν 1-2 χρόνια, τότε μάθαμε ότι ή με το “γλύψε” (αν είσαι αγόρι) ή με το “σκύψε” (αν είσαι κορίτσι) βγάζεις σίγουρα πτυχίο….. όσοι τα πήραν με την αξία τους είναι τώρα έξω Ευρώπη ή Αμερική και εργάζονται κανονικά ή κάνουν καριέρες οι υπόλοιποι γίνονται “επώνυμοι” στην Ελλάδα….

Comments are closed.