Τις επεκτατικές βάσεις των ΗΠΑ συνεχίζει να κινεί ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Παιατ, όπου με το μακρύ του «δαιμόνιο» χέρι προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε επιρροή της Ρωσίας στη χώρα τόσο από πολιτιστική όσο και από πολιτική πλευρά.
Μετά την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones στη Λάρισα, την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, βάζουν στο μάτι ένα από τα πιο κομβικά σημεία, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να επανασυναρμολογεί στην περιοχή ελικόπτερα που θα φτάνουν με πλοία. Μία τέτοια βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ουσιαστικά θα χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο χωρών που έχουν σχέση με τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή, ενώ μία βάση των ΗΠΑ θα αποτρέπει τυχόν «ορέξεις» της Τουρκίας για εισβολή από τον Έβρο, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Το κόκκινο χαλί που έστρωσε στην είσοδο του Επιμελητηρίου Έβρου ο Πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης για την υποδοχή του Αμερικανού Πρέσβη και τα χαμόγελα στις χειραψίες μπροστά στους φωτογράφους και δημοσιογράφους, “πάγωσαν” στην συνάντηση που είχαν κατ’ ιδίαν λίγο αργότερα.
Όπως αναφέρει το evros-news.gr, ο Τζέφρι Πάιατ και οι συνεργάτες του, στη συζήτηση με τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, έθεσε ξεκάθαρα και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το θέμα της αδερφοποίησης με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, στην προσαρτημένη από τους Ρώσους και μη αναγνωρισμένη από καμμιά χώρα παγκοσμίως Κριμαία, που παραμένει ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για την συμφωνία που είχε υπογράψει ο Χριστόδουλος Τοψίδης σε εκείνο το ταξίδι του 2016 με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Γκαμπαερίδη στην Κριμαία και ανακοίνωσαν μάλιστα δημόσια την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων.
“Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει αδερφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτηση της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα”. Ο κ.Τοψίδης εμφανώς αμήχανος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκείνη η ενέργεια και το ταξίδι. “Ηταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή συμφωνία σε ισχύ”, απάντησε για να συμπληρώσει ο Πρέσβης των ΗΠΑ: “Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ”.
Όλα αυτά παρουσία του νέου Αμερικανού Προξένου στην Θεσσαλονίκη, που γνωρίζει το θέμα μια και ήταν προηγουμένως στην Ουκρανία, αλλά και του Εμπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ, που επίσης ήταν πριν την Ελλάδα στην Ουκρανία και είναι άριστοι γνώστες του συγκεκριμένου ζητήματος.