Πόλεμος για γερά νεύρα εξελίσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία καθώς η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ δημιουργησε τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία αντέδρασε με νέα NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο στις 10 και 11 Αυγούστου.
Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan δήλωνε ότι η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι άκυρη και η χώρα του θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τις οποίες προσδιόρισε για μετά τις 27 Αυγούστου.
Στο άκουσμα μίας τέτοιας αντίδρασης, ενεργοποιήθηκε σύσσωμος ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας.
Ήδη απέπλευσαν 3 πολεμικά πλοία με προορισμό συγκεκριμένες περιοχές του Νοτιανατολικού Αιγαίου ώστε να είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την στρατιωτική ηγεσία δεν την ανησυχούν τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας παρά μόνο η κίνηση απόπλου των ερευνητικών πλοίων μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που θα δημιουργήσει ένταση.
Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας
Στο τομέα της διπλωματίας, η Ελλάδα έχει στραφεί ήδη να επικυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή.
Μόλις γίνει αυτό αναμένεται να σταλεί η συμφωνία στον ΟΗΕ ακόμα και αν είναι τμηματική.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Merkel ήταν απόλυτα ενημερωμένη για τις κινήσεις της Ελλάδας στο δρόμο για την συμφωνία με την Αίγυπτο.
Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει οικτρά τον Υπουργό της Τουρκίας Cavusoglu που τόνιζε ότι η Ευρώπη και η Μέρκελ είναι απογοητευμένοι από την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας.
Την συμφωνία την υποδέχτηκαν πολύ θετικά όλοι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Στην Αίγυπτο υπήρξαν διθυραμβικά σχόλια για την συμφωνία όπως και την Κύπρο, ενώ το LNA του Στρατηγού Haftar στην Λιβύη ήταν το πιο ένθερμο απ’ όλες τις χώρες καθώς χαιρέτησε την συμφωνία και ζήτησε από την ελληνική διπλωματία να προβεί σε καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Λιβύη αλλά με νόμιμο συνομιλητή την Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και όχι τον Sarajj.
Η λύση της Χάγης
Από και πέρα, παρόλο που δεν έχουν τερματιστεί επισήμως οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, οι απειλές της Τουρκίας ότι θα κινηθούν για γεωτρήσεις προς τα τέλη Αυγούστου δίνουν λίγες ελπίδες για εποικοδομητικό διάλογο.
Όλα δείχνουν, όπως έχουμε ξαναγράψει, ότι οι δύο χώρες θα οδηγηθούνε σε μία πορεία σύγκρουσης που η μόνη διέξοδος θα είναι το Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο, αυτή η διέξοδος δεν συνιστά και λύση.
Όπως έχουμε τονίσει, η Τουρκία θα θέσει αρκετά θέματα στο Δικαστήριο της Χάγης ενώ η Ελλάδα το συζητάει μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Και σε αυτήν την λογική το μόνο αξίωμα που βοηθάει είναι ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης.
Η στρατηγική της Τουρκίας
Η Τουρκία, μέχρι σήμερα, στηρίζει την έξοδό της στην Μεσόγειο στο τουρκολυβικό σύμφωνο το οποίο είναι ανενεργό. Στηρίζει με όπλα τον Σάρατζ στην Λιβύη σπάζοντας το εμπάργκο όπλων στην περιοχή. Πέρα από την Σύρτη δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς την περιμένουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε στην Σύρτη της Λιβύης το εξής: Εθεάθησαν ρωσικοί πύραυλοι S-300 oι οποίοι, όπως φαίνεται, εστάλησαν από το οπλοστάσιο της Αιγύπτου.
Εκτιμούν, στρατιωτικοί αναλυτές ότι οι πύραυλοι αυτοί στο οπλοστάσιο του LNA θα γείρουν την πλάστιγγα του εμφυλίου.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κοιτάζει και άλλες χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο ώστε να συνάψει συμφωνίες που θα μπορούσαν να γεμίσουν τον ζωτικό της χώρο στην περιοχή.
Μία από αυτές είναι ο Λίβανος και η Παλαιστίνη.
Ο Λίβανος είναι μία περίπτωση όπως η Αίγυπτος που μαστίζεται από τεταμένες σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων. Η Τουρκία ποντάρει στην ενεργοποίηση της Αδερφότητας των Μουσουλμάνων που ταλάνιζε πριν χρόνια την Αίγυπτο. Εν ολίγοις την συμφέρει η έκρυθμη κατάσταση στις αφρικανικές χώρες και θέλει να παίξει το ρόλο του ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων.
Θυμίζουμε ότι πριν καιρό είχε δραστηριοποιηθεί να στείλει βοήθεια στο Αζερμπαιτζάν το οποίο βρίσκεται σε μόνιμη φιλονικία με τους Αρμένιους για την περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπαχ. Ωστόσο, η εξωτερική της πολιτική αυτή τη περίοδο δεν έχει και πολλούς συμμάχους.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, η εσωτερική της πολιτική βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση λόγω της δραματικής πτώσης της τουρκικής λίρας.
Φόβοι για θερμό επεισόδιο
Στην ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει βάλει για τα καλά στο συρτάρι τα πλάνα του για ολιγοήμερες διακοπές καθώς το επόμενο διάστημα θα έχει αρκετή δουλειά.
Καταρχάς, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την οριοθέτηση του επόμενου τμήματος της ΑΟΖ με την αιγυπτιακή πλευρά που περιλαμβάνει το Καστελόριζο.
Ωστόσο, η πρώτη τμηματική συμφωνία φτάνει και… περισσεύει για να αποτελέσει όπλο σε μία διαπραγμάτευση.
Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται πλέον υπ’ ατμόν για κάθε ενδεχόμενο και σε κάθε περίπτωση μπορεί να δράσει πάλι αποτρεπτικά βγάζοντας σε απόπλου και άλλα πλοία. Το επόμενο διάστημα, θα ξεκαθαριστεί εάν η νέα έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο οδηγήσει εν τέλει σε θερμό επεισόδιο.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει θέσεις μεταξύ Ρόδο και Καστελόριζου.
Η Ελλάδα έδειξε την πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις θέσεις της.
Τώρα τι πράξει;
Πηγή: bankingnews.gr