Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογικής Μηχανικής της Γουχάν (της κινεζικής πόλης-επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού), που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό γενικής ιολογίας, η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά, μπορεί να έχει αντιικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε απομονωμένα κύτταρα, με στόχο να διαπιστώσουν εάν η κουρκουμίνη μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση από έναν ιό γνωστό ως TGEV, έναν κορωνοϊό άλφα-ομάδας που μολύνει ειδικά τους χοίρους. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι σε αρκετά υψηλές δόσεις, η ένωση μπόρεσε να σκοτώσει σωματίδια ιού προτού μολύνει κύτταρα. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις η κουρκουμίνη ενσωματωνόταν στον ιό καθιστώντας τον ανενεργό ή άλλαζε τον μεταβολισμό του απειλούμενου κυττάρου για να αποτρέψει την είσοδο του ιού.
«Η κουρκουμίνη έχει σημαντική ανασταλτική επίδραση στο στάδιο προσρόφησης του TGEV και ένα ορισμένο άμεσο αποτέλεσμα απενεργοποίησης, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης από TGEV», δηλώνουν οι ερευνητές.
Βέβαια, αν και η έρευνα δεν επεκτάθηκε σε δοκιμές σε ανθρώπους, η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό άλλων ιών, όπως ο ιός του δάγκειου πυρετού, η ηπατίτιδα Β και ο ιός Zika. «Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόληψη και τον έλεγχο των ιογενών νόσων, ειδικά όταν δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τα δραστικά συστατικά της είναι ιδανικές βιβλιοθήκες διαλογής για αντιιικά φάρμακα λόγω των πλεονεκτημάτων τους, όπως η βολική απόκτηση και οι χαμηλές παρενέργειες», σημειώνουν οι ερευνητές.