Το μυστήριο με το αεροσκάφος που εξερράγη πάνω από το Καστελόριζο πριν από 57 χρόνια σκοτώνοντας 66 επιβάτες

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

66 επιβάτες και μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν σε ένα αεροσκάφος που εξερράγη πάνω από τη Μεσόγειο πριν από 57 χρόνια και παραμένει ακόμη και σήμερα ασαφές γιατί συνέβη το περιστατικό.
Η πτήση CY284 της British European Airways (BEA) ήταν προγραμματισμένη από τη Λευκωσία, Κύπρο, για Αθήνα, Ελλάδα, στις 12 Οκτωβρίου 1967.

Για λογαριασμό της Cyprus Airways λειτουργούσε το αεροσκάφος De Havilland DH.106 Comet 4B, το οποίο έτυχε να είναι το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος τζετ στον κόσμο.

Αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την de Havilland στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης, το αεροπλάνο πετούσε κανονικά σε ύψος 29.000 ποδιών. Ωστόσο, η επαφή χάθηκε ενώ το αεροσκάφος ταξίδευε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στο νησί Καστελλόριζο, σκοτώνοντας και τους 66 επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν.

Συντρίμμια από το τζετ βρέθηκαν αργότερα σκορπισμένα πάνω από το νερό, υποδεικνύοντας ότι το αεροσκάφος είχε υποστεί ένα καταστροφικό συμβάν στον αέρα. Μετά από έρευνα για τη συντριβή, θεωρήθηκε ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν η έκρηξη βόμβας.

Απόπειρα δολοφονίας;
Πολιτικά εκείνη την εποχή, η Κύπρος αντιμετώπιζε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας και η τρομοκρατία ήταν μια σημαντική απειλή.

Έχει προταθεί ότι η έκρηξη θα μπορούσε να ήταν μια απόπειρα δολοφονίας ενός Κύπριου πολιτοφύλακα, ωστόσο, μια επίσημη έρευνα δεν κατέληξε ποτέ σε πραγματικό συμπέρασμα και τα έγγραφα έχουν σφραγιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το 2067.

Ο πατέρας του Simon Hepworth εργαζόταν με τον καπετάνιο της BEA Gordon Blackwood, ο οποίος ήταν ένας από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έκρηξη. Ο συνταξιούχος αστυνομικός, 65 ετών, προσπαθεί να βρει απαντήσεις 57 χρόνια μετά το περιστατικό. Ήταν κάτι που μου έμεινε πολλά χρόνια», ανέφερε στη Metro.

«Ήταν κάτι που οι γονείς μου δεν το ξέχασαν ποτέ. Ο πατέρας μου είχε κρατήσει ένα σετ από φτερά πιλότου BEA που προέρχονταν από τη στολή του Γκόρντον και μπόρεσα να τα δώσω πίσω στην κόρη του.

‘Για ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, είναι σαν μια πληγή. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για δεκαετίες, για τις οικογένειες είναι ακόμα ανοιχτό.’

Ο Simon είπε ότι η Met Police είχε διεξαγάγει έλεγχο το 2021, η οποία διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι δεν ακολούθησαν όλες τις προφανείς οδηγίες.

Ένας εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Αστυνομίας δήλωσε σύμφωνα με το Metro: «Η βομβιστική επίθεση στο CY284 το 1967 ήταν μια θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 21 υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη και παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

«Είναι δείγμα του θάρρους και της επιμονής των οικογενειών όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη μοιραία πτήση να συνεχίζουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

«Ήταν μια καταγγελία από έναν επιζώντα συγγενή το 2021 που ώθησε το Met να προβεί σε επανεξέταση των ερευνών που έγιναν για αυτό το θέμα τη στιγμή που συνέβη.

«Ελπίζουμε τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης να δώσουν σε αυτές τις οικογένειες περαιτέρω σαφήνεια και κατανόηση σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης και τι έκαναν η Met και άλλοι συνεργάτες αμέσως μετά.

«Παραμείναμε συγκεντρωμένοι στο να λαμβάνουμε απαντήσεις για τις οικογένειες και πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε ένα μνημόσυνο για τα θύματα όπου μπορέσαμε να αποτίσουμε τα σέβη μας με αυτές τις οικογένειες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. τα έγγραφα εχουν σφραγιστει μεχρι το 2067…. ρε τι λενε?? και εμεις τι δεχομαστε???? ρε οι ανθρωποι τελικα ειμαστε πολυ βόδια…. απο οτι φαινεται σε ολες τις εποχες υπαρχουν καποιοι ξυπνιοι, οι πολιτικοί, που μας κανουν οτι θελουν και περνουν ζωαρα…. και θπαρχουν και ολοι εμεις οι υπολοιποι που αρεσκομαστε να τους ψηφιζουμε για να μας ποιανουν τον κωλο…. μπραβο τους ναι ναι μπραβο τους….

Leave a Response