Ο Μεταξάς αρχικά επέδειξε καρτερικότητα απέναντι στις ιταλικές προκλήσεις, προετοιμαζόμενος όμως ταυτοχρόνως για μια στρατιωτική αναμέτρηση στο πλευρό των Συμμάχων.
Το μυστικό όπλο του Μεταξά ήταν η επιστράτευση με τα φύλλα πορείας.
Ήταν μια πρωτοποριακή μέθοδος για την εποχή, όπου μπορούσε μέσα σε 2-3 εβδομάδες να συγκεντρώσει γρήγορα τον στρατό και να τον στείλει στο μέτωπο. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν έκανε νωρίτερα επιστρατεύσεις ήταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τους Ιταλούς, οι οποίοι πίστευαν ότι ο πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν εύκολος.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 3 π.μ., ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Μεταξά και του έδωσε τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος των ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να υπακούσει στο ιταλικό τελεσίγραφο για ελεύθερη είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Η απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς αποτέλεσμα πίεσης της κοινής γνώμης, κατ’ άλλους προσωπική ενέργεια και απόφαση. Σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1940 υπήρξε αποδέκτης προτάσεων εκ μέρους της Γερμανίας για παρέμβασή της προς ειρήνευση με την Ιταλία, τις οποίες ο Μεταξάς απέρριψε συνεπής με τη στρατηγική της ευθυγράμμισης με τη Μεγάλη Βρετανία. Με την άρνησή του να υποκύψει στους Ιταλούς απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή, γεγονός που υποβοήθησε σημαντικά στην πανεθνική προσπάθεια για απόκρουση και απώθηση των Ιταλών.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέλυσε εκτενώς την απόφασή του σε ανακοίνωσή του προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο (ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»), στις 30 Οκτωβρίου 1940. Αν αποδεχόταν το τελεσίγραφο, θα επαναλαμβανόταν ο Εθνικός Διχασμός του 1916, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί στον πόλεμο αποδυναμωμένη και με τις δυνάμεις της διασπασμένες. Φυσικά η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Αγγλία και η Τουρκία θα εκμεταλλεύονταν το γεγονός και θα καταλάμβαναν αμφισβητούμενες περιοχές όπως τη Μακεδονία, το Αιγαίο, τη Θράκη κ.α. Ήταν λοιπόν κατά την άποψή του η ύστατη λύση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Πατρίδας του. Επιπλέον πίστευε στην σίγουρη νίκη των αγγλοσαξονικών δυνάμεων και ότι η Ελλάδα θα αποκόμιζε τα Δωδεκάνησα.
Τον Ιανουάριο του 1941 οι Άγγλοι έκαναν πρόταση στον Μεταξά προκειμένου να φέρουν δυνάμεις στο μέτωπο της Ηπείρου. Ο Μεταξάς ζήτησε από τους Άγγλους 10 μεραρχίες μαζί με την ανάλογη αεροπορία. Οι Άγγλοι ανταπάντησαν ότι μπορούν να προσφέρουν 2 μεραρχίες με μικρή μόνο αεροπορική δύναμη. Τότε ο Μεταξάς απάντησε “Καλύτερα να μη μας στείλετε τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να προκαλέσετε επίθεση των Γερμανών”.
Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε αιφνιδίως από βαριά φλεγμονή του φάρυγγος στις 29 Ιανουαρίου του 1941 και την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορυζής. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Από πολλούς έχει υποστηριχθεί ότι ο θάνατός του ίσως και να οφείλεται σε επέμβαση των Άγγλων που δεν ήθελαν να επιτευχθεί συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μανιαδάκη, ο θάνατος του Μεταξά προήλθε από ιατρικά λάθη”.
Ο Χίτλερ, θέλοντας νά εισβάλει στή ΕΣΣΔ, δέν ήθελε νά έρθει νά βοηθήση τόν σύμμαχο του Μουσσολίνι.
Έτσι, πρότεινε στόν Μεταξά, νά μεσολαβήση, γιά νά σταματήση ο πόλεμος μέ τήν Ιταλία, καί η Ελλάδα νά
κρατήση όσες περιοχές κατέλαβε στήν Αλβανία(Βόρειο Ήπειρο).
Οι Εγγλέζοι, εκτιμώντας ότι ο Μεταξάς θά τό δεχόταν, τόν ξέβγαλαν. Άγγλος γιατρός τού έκανε ένεση,
πιθανότατα μέ δηλητήριο κόμπρας. Πήγε από συνάχι. Θεός σχωρέση τον.
Όσον αφορά τό κατοχικό δάνειο τών Γερμανών, αυτό μάλλον φραγκοδίφραγκα θά ‘ταν. Τόν χρυσό τής
Τραπέζης τής Ελλάδος καί ότι πολύτιμο, τό είχε πάει ο βασιλίας, ο Τσουδερός κλπ στό Κάιρο όπου καί τόν
έδωσαν πρός φύλαξη στούς Άγγλους. Στό τέλος τού πολέμου δέν μάς τόν επέστρεψαν ώς αντιστάθμισμα
λέει γιά τά έξοδα πού έκαναν γιά τίς Ελληνικές δυνάμεις στήν Αίγυπτο (πού πολέμησαν μαζί τους).
Δηλαδή τό φαγητό πού μάς τάισαν μάς βγήκε από τή μύτη.
Τι κανει νιάου νιάου στα κεραμυδια δηλαδη .Το γνωριζουμε οτι δηλητηριαστηκε απο το δειπνο που του παρεθεσαν οι βρωμεροι αγγλοι και οτι μετα στο νοσοκομειο υπεύθυνος ιατρος ητο αγγλος. Καταραμενη φυλη. Ομως αλλο παραπονο εχω,το οτι καποιοι ασχολουνται με τις 2 πουτανες με τα βιτριολια και σχολιαζουν αντι να σχολιασουν σε αυτο το αρθρο που αναφερεται σε εναν άνθρωπο που χαρη σε αυτόν σήμερα δεν ειμαστε βαυαροι!!!!!!!