Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI έχει προηγμένη σκέψη και ανοίγει νέο κεφάλαιο

Κοινοποίηση:

Η OpenAI παρουσίασε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης – με την κωδική ονομασία «Strawberry» (Φράουλα) – το οποίο έχει τη δυνατότητα προηγμένου συλλογισμού.

Το νέο σύστημα ΑΙ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό για την εταιρεία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς όπως υποστηρίζει η εταιρεία έχει τη δυνατότητα προηγμένης σκέψης. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να λύνει δύσκολα προβλήματα στα μαθηματικά, στη δημιουργία κώδικα και στην επιστήμη.

«Ως πρώιμο μοντέλο δεν διαθέτει ακόμη πολλές από τις λειτουργίες που κάνουν το ChatGPT χρήσιμο, όπως η περιήγηση στον Ιστό για πληροφορίες και η μεταφόρτωση αρχείων και εικόνων», δήλωσε η εταιρεία και πρόσθεσε: «Αλλά για πολύπλοκες συλλογιστικές εργασίες, αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος και αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο ικανότητας τεχνητής νοημοσύνης».

Το μοντέλο παρουσιάστηκε επίσημα με το όνομα «o1» και η OpenAI εξήγησε τον λόγο που το όνομα δεν ακολουθεί αυτά των μοντέλων ChatGPT. «Καθώς πρόκειται για ένα προηγμένο μοντέλο για πολύπλοκες συλλογιστικές εργασίες μηδενίζουμε το κοντέρ. Επιστρέφουμε στο “1” και ονομάζουμε τη νέα σειρά “OpenAI o1”».

Στο εσωτερικό της εταιρείας χρησιμοποιήθηκε η κωδική ονομασία «φράουλα» για το project για αυτό και πολλοί πλέον αναφέρονται στο νέο μοντέλο με αυτό το όνομα.

Σε ανάρτησή της η OpenAI αναφέρει ότι το μοντέλο o1 σημείωσε ποσοστά επιτυχίας 83% στις κατατακτήριες εξετάσεις για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, σε σύγκριση με 13% του μοντέλου GPT-4o. Το ο1 είχε επίσης βελτιωμένη απόδοση και σε ερωτήσεις ανταγωνιστικού προγραμματισμού καθώς και σε επιστημονικά προβλήματα επιπέδου μιας διδακτορικής εργασίας.

Σε αυτή τη φάση το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμο σε demo για χρήστες του ChatGPT που καταβάλλουν συνδρομή (Plus και Team). Η OpenAI στοχεύει πλέον να βελτιώσει το o1 μέσω της επαφής με τους χρήστες, ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται. Η εταιρεία δεν είναι η μόνη που εργάζεται σε AI με τέτοιες δυνατότητες. Οι ανταγωνιστές Anthropic και Google έχουν επίσης ανακοινώσει πως δουλεύουν πάνω σε προηγμένα μοντέλα με δεξιότητες «συλλογισμού».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response