Το ζητούμενο είναι πως όταν ακούς USAID, Foreign Office, George Soros, V. Nouland και άλλους, πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους, «προσέχεις τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά» και δεν πυροβολείς μαζί τους τον Πρόεδρο της χώρας σου (όποιος και αν είναι) ή τα συμφέροντα της χώρας σου και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
«Κόπρος του Αυγεία» -σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων απ’ όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος την καθάρισε σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ’ άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά.
Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν διαθέτουμε ποτάμια του μεγέθους του Πηνειού, ούτε και Ηρακλείς που θα σηκώσουν μανίκια και θα καθαρίσουν την κόπρο, η οποία συσσωρεύεται εδώ και μερικές δεκαετίες στον τόπο μας.
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση υστερίας μετά την ανακύκλωση και επαναφορά δημοσιευμάτων στον ιστότοπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ή και λεγόμενου Παρατηρητηρίου) OCCRP, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία ανακυκλώνει παλαιότερα δημοσιεύματα και καταγγελίες για το δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες, αφήνοντας αιχμές για ξέπλυμα χρήματος Ρώσων ολιγαρχών.
Δεν έχω καμιά πρόθεση να κάνω τον δικηγόρο του οποιουδήποτε. Όμως, η εν λόγω οργάνωση, όπως όλες οι ΜΚΟ, δεν είναι ανεξάρτητη, όπως διατείνεται, ή όπως με πάθος υποστηρίζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Είναι και αυτή, όπως όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που χρηματίζονται ή επιχορηγούνται από πολυεκατομμυριούχους ή κυβερνήσεις για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς και σκοπιμότητες. Ένας από τους χρηματοδότες αυτής της ΜΚΟ είναι το OSF (Open Society Foundations), μια από τις απειράριθμες οργανώσεις που έστησε ο πολυεκατομμυριούχος Ουγγρο-αμερικανο-εβραίος Τζορτζ Σόρος, το «θεάρεστον» έργο του οποίου είναι πασίγνωστο ανά την υφήλιο. Δεν είναι τυχαία που ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκδίωξε κακήν κακώς όλες τις ΜΚΟ του Σόρος από τη χώρα για τον υπονομευτικό τους ρόλο και έκλεισε ένα πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη, το οποίο φαίνεται να είχε αλλότριους σκοπούς. Πέραν του Σόρος, η OCCRP χρηματοδοτείται από το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το USAID (The United States Agency for International Development). Όσοι δεν απώλεσαν ακόμη τη μνήμη τους, θα θυμούνται πως το USAID και τα παρακλάδια της UNOPS διοχέτευαν πακτωλό δολαρίων στην Κύπρο το 2003-2004 χρηματοδοτώντας το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν.
Για να πάμε ακόμα πιο πίσω, είναι γνωστά και τα υποτιμητικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο εναντίον του μακαριστού Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που τον στοχοποιούσαν με τα σκάνδαλα της Beogranska Bank και τις σχέσεις με τον επίσης μακαριστό Σέρβο ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στις φυλακές του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Ο Μιλόσεβιτς, ειρήσθω εν παρόδω, μετά θάνατον αθωώθηκε, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες, όταν χρηματιστές και χρηματοδοτούμενοι αποτελείωσαν το «έργο» τους.
Γιατί στοχοποιούν την Κύπρο;
Είναι άξιον απορίας, μια «αριστερή» ηγεσία, όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ, να θεωρεί αξιόπιστα όσα καταλογίζουν για την Κύπρο Μ.Κ.Ο. που χρηματίζονται από τα ταμεία του Σόρος, της USAID και άλλων οργανισμών όχι και τόσο φιλικών προς την Κύπρο. Είναι, επίσης, άξιον απορίας, γιατί τέτοιου είδους Μ.Κ.Ο. δεν ασχολούνται με το ξέπλυμα χρήματος σε Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και περιορίζουν τις έρευνές τους μόνο σε χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σερβία ή για χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Όταν ο Ρώσος ολιγάρχης Αμπράμοβιτς αγόραζε τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι καταβάλλοντας περίπου 140.000.000 λίρες, δεν έσπασε μύτη. Ούτε και όταν άλλος ολιγάρχης, ο Ριμπολόβλεφ, αγόραζε από τη δυναστεία Ωνάση το νησί Σκορπιός στην Ελλάδα.
Η Βουλή εκτός νυμφώνος
Από τη στιγμή που ξεκίνησε, από τη δεκαετία του 2000, μια βρόμικη εκστρατεία εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα, η Βουλή όφειλε να θεσπίσει τέτοιους νόμους, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια και κενά στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων. Ωστόσο, αν όχι η πλειοψηφία, τουλάχιστον αρκετοί βουλευτές είναι δικηγόροι ή έχουν καλές σχέσεις με δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, τα οποία έκαναν «τα παλούκια τους χρυσά». Άρα, νομοθετούν με βάση τις καλές τους σχέσεις, προκειμένου η στρόφιγγα των παροχών, εν είδει εράνων ή εισφορών στα ταμεία τους, να μην κλείσει και να στερέψουν οι ροές;
Τι στα κομμάτια συμβαίνει και όλοι -δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι- τρέχουν πίσω από το παραμύθι που έστησαν οι ΗΠΑ εναντίον Ρώσων επενδυτών στην Κύπρο; Άντε και έφυγαν οι Ρώσοι (που φεύγουν), γιατί δεν ασχολούνται και με διάφορες άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι χρηματοδοτούνται από αμερικανικά ταμεία; Είναι τόσο αθώες;
Ποιο ή ποια κόμματα ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση;
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αν ήταν ειλικρινής με τον εαυτό της και τους οπαδούς της, θα έθετε θέμα και για άλλα δικηγορικά γραφεία, με τα οποία έχει άριστες σχέσεις και τα οποία μέσα σε διάστημα 10-15 χρονών βρέθηκαν με αμύθητες περιουσίες. Γιατί δεν το πράττει; Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα έγγραφα των Panama Papers, τι έκαναν για να λάμψει η αλήθεια και να βγουν στην επιφάνεια θέματα που δεν μας τιμούν ως χώρα;
Το σκάνδαλο της Focus οδεύει και αυτό για κλείσιμο και ακόμα δεν μάθαμε ποιοι εισέπραξαν τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια, εκτός από το γνωστό ποσό του 1,5 εκατομμυρίου προς ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.
Επί διακυβέρνησης Χριστόφια, γιατί δεν θεσπίστηκαν πιο αυστηροί νόμοι, προκειμένου αυτός ο διασυρμός εναντίον της Κύπρου να σταματήσει;
Αντίθετα, ήταν ο πρώην Υπουργός Eσωτερικών, ο ΑΚΕΛικός Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος το 2010 υπερασπιζόταν την κυπριακή νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις, όταν διεθνή δημοσιεύματα επέκριναν την Κύπρο για την προσέλκυση οικονομικά ισχυρών παραγόντων από τη Ρωσία. Το 2013, όταν η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» κατηγορούσε την τότε Κυβέρνηση, ο Nεοκλής Συλικιώτης δήλωνε στο βρετανικό έντυπο ότι «ο κ. Αμπράμοφ, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Πώς είναι δυνατόν, το ίδιο πρόσωπο, το οποίο πολιτογραφήθηκε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, να μην προσφέρει τώρα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να είναι ύποπτος για ξέπλυμα, επειδή ήταν πελάτης του δικηγορικού γραφείου Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες;
Και το Κυπριακό στα… κάγκελα
Σήμερα Κυριακή, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, Τατάρ, Οζερσάι και Τουρκία έβαλαν μπροστά για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, βγάζοντας από τα αρχεία τους έγγραφα από το 1571 επί Οθωμανών κατακτητών.
Τούτες τις ώρες, αντί να βρεθούν όλα τα κόμματα στο ίδιο χαράκωμα και να σπρώξουν, ώστε η Κύπρος να μη βρεθεί ξανά σε στενωπό πιέσεων, απειλών και εκβιασμών, εμφανίζεται μια εικόνα χίλια κομμάτια. Με το ΑΚΕΛ να ρίχνει καθημερινά πυρά κατά του Προέδρου και κανένας να μη γνωρίζει πού αποσκοπεί αυτός ο καθημερινός χαρτοπόλεμος.
Να οδηγηθεί, μήπως, ο Πρόεδρος σε δίκες ή σε παραίτηση; Μάλλον, αδύνατον.
Μήπως θέλουν να αποδυναμώσουν και άλλο τον Πρόεδρο, για να τον κατηγορήσουν, μετά, ότι ευθύνεται για το νέο αδιέξοδο, με την Τουρκία να πανηγυρίζει;
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν έντονες φήμες όταν η περιβόητη Αμερικανίδα τέως ΥΦΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ, επρόκειτο να έλθει στην Κύπρο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως, ανάμεσα στις αποσκευές που κουβαλούσε, ήταν και κάποιες φερόμενες απειλές για Ρώσους ολιγάρχες στις ΗΠΑ.
Άγνωστο αν έπιασαν τόπο ή αν τις έθεσε στο τραπέζι κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Το ζητούμενο είναι πως όταν ακούς USAID, Foreign Office, George Soros, V. Nouland και άλλους, πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους, «προσέχεις τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά» και δεν πυροβολείς μαζί τους τον Πρόεδρο της χώρας σου (όποιος και αν είναι ) ή τα συμφέροντα της χώρας σου και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Πηγή: simerini.sigmalive.com (Ανδρούλα Γκιούρωφ)