Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για “χρήση πυρηνικών” αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Θα μπορούσε όμως, να κάνει κάτι τέτοιο; Τι “οπλοστάσιο” διαθέτει ο Ρώσος πρόεδρος και το κατά πόσο μπορεί να στηρίξει μια τέτοια ενέργεια; Από ότι φαίνεται έχει αρκετά όπλα για να καταστρέψει πολλές χώρες και όχι μόνο την Ουκρανία!
Όλοι οι αριθμοί που υπάρχουν διαθέσιμοι για πυρηνικά όπλα βασίζονται σε εκτιμήσεις. Η Ρωσία, η οποία τα κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.889 τέτοιες κεφαλές με δεδομένα έως το 2023, σε σύγκριση με 5.244 που ελέγχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
Σχεδόν 1.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές είναι αποσυρμένες (αλλά πιθανότατα ακόμη άθικτες), 2.889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1.588 αποτελούν αναπτυγμένες στρατηγικές κεφαλές. Περίπου 812 είναι τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους χερσαίας βάσης, 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που μερικές φορές ονομάζονται μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, προορίζονται για το πεδίο της μάχης και χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν μεγάλες σε όγκο συμβατικές δυνάμεις, όπως οι μεγάλοι σχηματισμοί πεζικού και τεθωρακισμένα. Είναι πολύ μικρότερα σε ισχύ και σε βεληνεκές από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όπως για παράδειγμα οι κεφαλές που μεταφέρονται με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Έχουν σχεδιαστεί από τη Ρωσία για περιορισμένη γεωγραφικά χρήση στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα στρατηγικά όπλα, που αναπτύχθηκαν ως αντίβαρο στην απειλή των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα τρομακτικό είναι ωστόσο το γεγονός, πως οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις ατομικές βόμβες που ερρίφθησαν από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς έναν ισχυρό νέο στρατηγικό πύραυλο κρουζ, τον πυρηνοκίνητο Burevestnik, ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες της στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, που μπορούν να μεταφέρουν περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου, είτε για έως και 10 βαριές είτε για 15 ελαφριές κεφαλές MIRV. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει ότι αυτό αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στο σύστημα Prompt Global Strike των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν, έπεισαν τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους να μην εξοπλίσουν το Κίεβο πιο αποφασιστικά από νωρίς στη σύγκρουση, όταν τα προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει το «παιχνίδι» προς όφελος της Ουκρανίας.
FT: Ρωσικά απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν κριτήρια για χρήση πυρηνικών
Την ίδια ώρα, τα κριτήρια για μια πυρηνική επίθεση αποκαλύπτουν αρχεία του ρωσικού στρατού που διέρρευσαν στους Financial Times, στα οποία περιγράφεται το δόγμα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν πρόβες χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα.
Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικά παιχνίδια και παρουσιάσεις σε αξιωματικούς του ναυτικού, που συζητούν τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος, έως πιο συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.