Το πήρε … σπίτι της η Ισπανία, θριαμβεύοντας της Αγγλίας (2-1)

Κοινοποίηση:
Ισπανία

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη! Η Ισπανία απέδειξε περίτρανα και στον τελικό του Βερολίνου ότι ήταν η καλύτερη ομάδα του EURO της Γερμανίας κι επέστρεψε με τρόπο εμφατικό στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια , θριαμβεύοντας της Αγγλίας στο με 2-1 χάρη στα τέρματα των Γουϊλιαμς (47’) και Ογιαρθάμπαλ (86’). Με αυτόν τον τρόπο οι Ίβηρες σήκωσαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορία τους μετά το 1964, το 2008 και το 2012, αποτελώντας τη ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην διοργάνωση.
Από την άλλη πλευρά οι Βρετανοί μετά τον χαμένο τελικό του 2021 στο Λονδίνο από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι, έμειναν για ακόμη μια φορά άπραγοι και μακριά από την κατάκτηση ενός EURO…

Mε ξεκάθαρη επιδίωξη να επιβάλλει από νωρίς τους δικούς της κανόνες και να επιβεβαιώσει την απόλυτη υπεροχή της μπήκε η Ισπανία από τα πρώτα λεπτά το τελικού του Βερολίνου. Με «όπλο» την απίστευτη ομοιογένεια, που έχουν αποκτήσει, αλλά και την δεδομένη ποιότητά τους οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο του ρυθμού, αλλά και την υπεροχή.
Στο 12’ η «Φούρια Ρόχα» απείλησε για πρώτη φορά όταν έπειτα από τρομερή ενέργεια του Γουίλιαμς από τα αριστερά δημιουργήθηκε ρήγμα στην βρετανική άμυνα, όμως ο εξαιρετικός Στόουνς τον σταμάτησε και έδιωξε σε κόρνερ.
Στο 13’ απείλησε εκ νέου η Ισπανία όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και ολιγωρία της αγγλικής άμυνας, ο Λε Νορμάν έπιασε το γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή που ήταν άστοχο. Οι Ισπανοί συνέχισαν να έχουν το πρώτο λόγο και στο 28’ το σουτ του Ρούιθ κοντραρίστηκε κι έδωσε τη δυνατότητα τον Πίκφορντ να μπλοκάρει.
Προϊόντος του χρόνου η Αγγλία απορρόφησε την πίεση που δέχθηκε και αφού κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, άρχισε ένα παρουσιάζεται απειλητική. Στο 42’ ο Κέιν βρέθηκε σε επίκαιρη θέση, αλλά το σουτ που επιχείρησε ο άσος της Μπάγερν κοντραρίστηκε από το Λέ Νορμάν. Η καλύτερη στιγμή για τα «Λιοντάρια» χάθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν το γυριστό σουτ του Φόντεν βρήκε σε ετοιμότητα τον Σίμον.

Ισπανικό προβάδισμα με γκολ-ποίημα του Γουίλιαμς
Με τον ιδανικότερο τρόπο ξεκίνησε το δεύτερο μέρος η Ισπανία. Στο 47’ κι έπειτα από μία υποδειγματική συνεργασία των παικτών του Ντε Λα Φουέντε, ο Γιαμάλ με υπέροχη κάθετη τροφοδότησε τον Νίκο Γουίλιαμς και ο τελευταίο με έξυπνο διαγώνιο πλασέ «νίκησε» τον Πίκφορντ μέσα σε αποθέωση!
Το γρήγορο γκολ απελευθέρωσε τους Ίβηρες, που έψαξαν και ένα δεύτερο γκολ, που θα τους έδινε σαφέστατο προβάδισμα για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Στο 49′ ο Όλμο έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή αλλά δεν τελείωσε καλά τη φάση, ενώ στο 56’ το σουτ του Νίκο Γουίλιαμς κατέληξε ελάχιστα άουτ.
Ισοφάριση με χρυσή αλλαγή τον Πάλμερ
Η Αγγλία βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσει.Ο Σάουθγκεϊτ αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα βγάζοντας από το ματς τον Κέιν και ρίχνοντας μέσα τον «χρυσό» σκόρερ του ημιτελικού με την Ισπανία, Όλι Γουότκινς. Στο 64′ τα «τρία λιοντάρια» απείλησαν για πρώτη φορά στο ματς όταν ο Μπέλιγχαμ βρέθηκε σε καλό σημείο εκτός περιοχής και παρότι μαρκαρισμένος σούταρε, με την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι και να περνά άουτ. Οι δυο προπονητές συνέχισαν να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις με τον Σάουθγκεϊτ να βγαίνει… νικητής! Και αυτό γιατί τρία λεπτά μετά την είσοδο του στο ματς, ο Κόουλ Πάλμερ με υπέροχο συρτό σουτ, έπειτα από ασίστ του Μπέλιγχαμ, νίκησε τον Ουνάι Σιμόν ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ο Ογιαρθάμπαλ ήρθε από τον πάγκο και χάρισε το τρόπαιο στην Ισπανία
Όμως η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά στην Ισπανία. Κι αφού αρχικά στο 81’ το πλασέ του Γιαμάλ ανάγκασε σε σωτήρια επέμβασης τον Πίκφορτ, στο 86’΄ήρθε το γκολ της λύτρωσης για τους «Φούριας Ρόχα» με τη χρυσή αλλαγή! Ο Κουκουρέγια έκανε μια τρομερή μπαλιά από τα αριστερά με τον Ογιαρθάμπαλ να κάνει την προβολή σπρώχνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 που έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους Ίβηρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: