Σχετική σταθεροποίηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, αλλά σε υψηλά επίπεδα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών. Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει, ενώ παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των επτά τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.
Αναφερόμενη στα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι αποτελούν ποσοστό κάτω από το 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού τουριστών αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να ταξιδέψουν.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.
Τόνισε ότι αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι συναθροίσεις συνυφασμένες με την νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στον ιό στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης για μεγαλύτερες ηλικίες.
Σημείωσε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή κυρίως ενδοοικογενειακή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά.
Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.
Αναφέρθηκε με έμφαση στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.
Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το προφίλ των εμβολιασμένων που μολύνονται με τον ιό, είπε ότι έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά. Επίσης οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο -όπως είπε- είναι μικρότερη η διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, καθώς λόγω του εμβολίου «καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ανεμβολίαστο».
Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν από self test. «Είναι σημαντικό να τηρείται και να επιτηρείται η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων», είπε.
Και τι είναι το ιικο φορτίο;;;;Απεμπλουτισμένο ουράνιο;;;; Ή πλουτονιο;;;
Ο Σωτήρης στις αρχές έλεγε ότι όσο πιο πολύ εκτεθεί κάποιος στον ιο τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να νοσήσει σοβαρά. Τι είναι τελικά αυτός ο ιός,το πόδι του ελέφαντα στο Τσερνομπίλ;;
Ειναι αισχρο παιζουν με τον κοσμο που δεν εχει χρηματα 20 ευρω για rapid,στα δωρεαν rapid καθυστερουν πολυ τα αποτελεσματα ειναι αισχροι εχουν δωσει τετοιες εντολες πιεζουν για εμβολιασμο ,οι εμβολιασμοι θα γινουν κ 3 φορα κ συνεχεια κ θα πλουτιζουν αναλογα με το ποσο μεγαλο ποσοστο εμβολιαστηκε
οτι πρεπει για χανουμισα ειναι αυτη
Μπουρδες..Λιγο θα σε αφησουν πανω ισα ισα να τελειωσεις την πισινα στο φτωχικο σου..
Τι ψυχη θα παραδωσεις μωρη; Τι θα τα κανεις τα λεφτα ;
Εσείς οι λεγόμενοι ειδικοί αποδείχθηκε περίτρανα ότι είστε άσχετοι και για τα μπάζα.Πηγαιντε στα χωριά σας να εμβολιασετε γιδοπρόβατα.