Το πείραμα της Ελευθερούπολης: Η πόλη- θαύμα των 7000 εκλεκτών κατοίκων δικαίως τρομάζει τον κόσμο

Κοινοποίηση:
metaverse-poli-zaha4-710x401

Σε ένα παλιότερο κείμενο για το Metaverse που φέρνει ο Mark Zuckerberg, είχε αναλυθεί η προοπτική και το εύρος των εικονικών καταστάσεων που μπορεί να προσφέρει αυτή η πλατφόρμα.

Τα πράγματα όμως εξελίσσονται με τρόπο ραγδαίο και φαίνεται πως οι όχι και τόσο ευοίωνες εκτιμήσεις που είχαν γίνει σε εκείνο το άρθρο, είναι…ακόμα πιο δυσοίωνες.

Κι αυτή η επίρρωση έρχεται από μια εκ των πιο σημαντικών γυναικών της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Από τα τέκνα της για την ακρίβεια. Η Zaha Hadid έχει σημαδέψει τον πλανήτη με τα σπουδαία κτήρια που σχεδίασε. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο Aliyev Center στο Μπακού, στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ, στο Evelyn Grace Academy του Λονδίνου και στη γέφυρα Sheikh Zayed  στο Άμπου Ντάμπι μεταξύ άλλων.

Η Zaha Hadid πέθανε το 2016, όμως το αρχιτεκτονικό της γραφείο θέλει να πρωτοπορήσει. Έτσι, έχει σχεδιάσει την πρώτη ολοκληρωμένη πόλη του Metaverse που θα είναι μια απόλυτα ελεύθερη κοινωνία και θα αποτελέσει μια προσομοίωση ουτοπίας.

Και το όνομα αυτής…Liberland! Φουτουριστική, με καμπυλωτά κτήρια, που είναι το σήμα κατατεθέν της Hadid, η Liberland θα επιτρέπει στους εικονικούς της πολίτες να χτίσουν το avatar τους και να το εισάγουν σε ένα hub καινοτομίας και νέων ιδεών για τη λειτουργία μιας πόλης και για τη μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η αληθινή Ελευθερούπολη που κανείς δεν την θέλησε

Χώροι εργασίας, μαγαζιά, επαγγελματικά εκκολαπτήρια και μια γκαλερί με εκθεσιακούς χώρους για NFT και σόου μόδας με NFT θα περιλαμβάνονται σε αυτή την ουτοπία του Metaverse. Οξύμωρο ε..;

Η βάση της Ελεύθερης Δημοκρατίας της Ελευθερούπολης, όπου πιθανότατα δεν θα ζει ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, βρίσκεται στην ιδέα του μικροέθνους που σκέφτηκε ο Τσέχος πολιτικός Vit Jedlicka το 2015. Σε μια περιοχή ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία, έκτασης 2.7 μιλίων, βρίσκονται εδάφη που δεν ανήκουν πουθενά. Κανείς δεν τα διεκδικεί.

Κι από το ξεκίνημα αυτού του μικροέθνους, που ο Jedlicka το χρησιμοποιεί για να δοκιμάζει μοντέλα διακυβέρνησης, κανείς δεν επιχείρησε να μετοικήσει εκεί. Παρόλα αυτά, έχει ήδη 7.000 εγκεκριμένους πολίτες και 700.000 αιτήσεις. Η Ελευθερούπολη έχει επίσης σημαία, ύμνο και δικό της νόμισμα – κρυπτονόμισμα για την ακρίβεια.

Αυτό το περιφρονημένο κομμάτι γης θα βρει τώρα στο Metaverse την ανταπόκριση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Patrik Schumacher του Zaha Hadid Architects, η Ελευθερούπολη θα διέπεται από αυτονομία και αποκέντρωση των εξουσιών. Δεδομένου ότι είναι φτιαγμένη πάνω σε μια υπαρκτή περιοχή, υπάρχει η σκέψη όσοι έχουν εικονική γη, να είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν και πραγματική γη. Οι ψηφιακοί μέτοχοι, θα πρέπει να είναι και αναλογικοί.

Αυτό που κάνει τη διαφορά στην Ελευθερούπολη, σε αντίθεση με άλλα πρότζεκτ στο Metaverse, είναι ότι αν και φουτουριστική, στοχεύει στην αληθοφάνεια. Θέλει να είναι μια εικόνα πιο πραγματιστική. Η σχεδίασή της έγινε με παραμετρικό σχέδιο.

«Πιστεύω ότι το Metaverse δεν είναι ένας κόσμος φαντασίας. Δεν είναι ένα βιντεοπαιχνίδι. Η Ελευθερούπολη είναι ασυνήθιστη και μοναδική. Αλλά την ίδια στιγμή ρεαλιστική με σεβασμό στα είδη της αρχιτεκτονικής που έχουμε ήδη αναπτύξει και σε όσα θα έρθουν», είπε ο Schumacher στο CNN.

Το Metaverse αλλάζει τους νόμους λειτουργίας των κοινωνιών

Ο Schumacher όμως και η ομάδα του, πάνε ένα βήμα παραπέρα την ελευθερία του εικονικού σχεδίου και σπρώχνουν τα όρια που θα μπορούσαν να πετύχουν με τα πραγματικά κτήρια. Στοιχεία που είναι αδύνατα στον αναλογικό κόσμο, όπως οι φτερωτές οροφές, στο Metaverse είναι εφικτά. Τα μεγάλα εσωτερικά δε χρειάζεται επίσης να υπόκειται σε παραμέτρους όπως οι ενεργειακοί στόχοι ή πολεοδομικοί κανόνες.

Ακόμα περισσότερο, τα κτήρια δε θα έχουν σταθερή χωρητικότητα. Τα δωμάτια θα μπορούν να μετατρέπονται σε τεράστιες αίθουσες, ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που θα βρίσκονται στον εικονικό χώρο.

Ποια θα είναι η ουσιαστική διαφορά αυτού του metaverse κόσμου; Θα υπάρχουν ελεύθερες ζώνες, στις οποίες δε θα υπάρχει υποχρεωτική συλλογική νομοθεσία. Θα υπακούνε σε νόμους τα υποκείμενα, όμως ορίζονται από τη χώρα τους, αλλά θα υπάρχουν κενά σημεία.

Η Ελευθερούπολη θα κάνει την αρχή ως ένα πριβέ κλαμπ, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο οι 7.000 πολίτες της πραγματικής Ελευθερούπολης. Σε επόμενο στάδιο θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

«Αν ξεκινήσεις με ένα καθαρό περιβάλλον και δεν το γεμίσεις σκουπίδια, μπορεί να διατηρηθεί χωρίς πολλούς κανόνες», πιστεύει ο Schumacher.

Πυρηνικός πόλεμος στο Metaverse;

Η πρεμιέρα της Ελευθερούπολης είναι στις 13 Απριλίου, στην επέτειο ίδρυσης της πραγματικής Ελευθερούπολης, με 100 ανθρώπους να είναι καλεσμένοι σε ένα πάρτυ εγκαινίων και θα μπορούν να τεστάρουν αυτό το metaverse πείραμα.

Πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το μοντέλο πόλης και άσκησης της ιδιότητας του πολίτη; Από την καταστροφή μέχρι την αλλαγή του σύγχρονου καπιταλισμού. Πολιτεύματα μπορεί να γεννηθούν, μπορεί να είναι ένα μέσο εκτόνωσης και να κάνει την εγκληματικότητα μηδαμινή, μπορεί όμως και να αυξήσει τις κατακτητικές τάσεις που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος.

Σίγουρα, το Metaverse έχει τα στοιχεία να αλλάξει πολλές έννοιες. Για παράδειγμα, οι δισεκατομμυριούχοι του πραγματικού κόσμου, πώς θα ορίζονται ως δισεκατομμυριούχοι στο Metaverse;

Αυτό το ερώτημα είναι το πιο light. Πίσω του ακολουθούν μια σειρά από ανησυχητικά ερωτήματα. Σε μια περίοδο που υπάρχει ένας πόλεμος, δε θα μας ξαφνιάσει αν δούμε έναν metaverse πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, πριν αυτός περάσει στον αναλογικό κόσμο.

Λέτε, εκεί που νομίζαμε πως χειρότερα από το 2021 δεν γίνεται, το 2022 να είναι η χρονιά που θα μας καταπιεί το μέλλον;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: