Το πολεμικό μήνυμα των Ουκρανών στην Γερμανία: «Μας χρωστάτε κάτι»

Κοινοποίηση:
germania_polemos_leopard-

Τι ακριβώς ειπώθηκε

Επικαλούμενος τα γεγονότα του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα προσπάθησε να προκαλέσει αισθήματα ενοχής στους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης για να παραδώσουν οι Γερμανοί περισσότερα όπλα.

Συγκεκριμένα, ο Κουλέμπα λέει ότι προσπάθησε να κάνει τους κορυφαίους πολιτικούς στο Βερολίνο να αισθανθούν ένοχοι αναφέροντας τα γεγονότα του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αδικία που επιβλήθηκε στην Ουκρανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να ενεργήσει ανάλογα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. Ο διπλωμάτης παραπονέθηκε ότι το Βερολίνο προφανώς αισθάνεται τέτοια ενοχή μόνο απέναντι στον εβραϊκό λαό και την Ρωσία.

Ο Κουλέμπα δήλωσε σε συνέντευξή του στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό 1+1 ότι «η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν είχε ποτέ βεβαρημένη συνείδηση απέναντι στην Ουκρανία». Είπε στους συναδέλφους του στο Βερολίνο «περισσότερο από μία φορά» στην ψύχρα: «Μας χρωστάτε κάτι». Όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός, προσπαθούσε να «ξυπνήσει το αίσθημα ευθύνης» στους Γερμανούς, καθώς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο οι Ουκρανοί συμμάχησαν με τους Ναζί κατά των Ρώσων!!!

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Kuleba φάνηκε να στηλιτεύει την άρνηση του Βερολίνου να εξοπλίσει την χώρα του με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus KEPD-350. Δημοσιογράφος ρώτησε τον Ουκρανό υπουργό εάν η Γερμανίδα ομόλογός του του έδωσε «κάποια ελπίδα» ότι το Βερολίνο θα άλλαζε πορεία στο θέμα αυτό. Ο διπλωμάτης απάντησε τότε ότι η Baerbock εμμένει στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Αλλά τότε ο Κουλέμπα γύρισε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και είπε: “Θα το κάνουν ούτως ή άλλως. Είναι απλώς θέμα χρόνου”. Κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει «ενιαίο αντικειμενικό επιχείρημα» κατά της προμήθειας των πυραύλων στο Κίεβο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε τα σχόλια του Κουλέμπα ως «ακατάλληλα». Υπενθύμισε στον Ουκρανό υπουργό ότι το Βερολίνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής όπλων στο Κίεβο μετά την Ουάσιγκτον. Η Γερμανία έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στην παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία επειδή φοβάται μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ρωσία. Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου είχε «εντελώς αποτύχει».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: