Υπάρχει ένα λαχανικό που φύεται κατά μήκος των ρεμάτων των ορεινών κοιλάδων της Ιαπωνίας και έχει παρόμοια γεύση με την καυτερή μουστάρδα και διεγείρει περισσότερο τη μύτη παρά το στόμα. Ο λόγος για το γουασάμπι (wasabi) που έχει ιδιότητες για την προστασία της μνήμης, ενώ, παράλληλα, καταπολεμά την φλεγμονή.
Με την πάροδο των ετών και την φυσιολογική γήρανση, η μνήμη των ηλικιωμένων εξασθενεί. Και έτσι γίνεται επιτακτική η ανάγκη πρόληψης της μνήμης ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε. Το wasabi που καταναλώνεται υπό την μορφή καρυκεύματος, συνοδεύει συνήθως το σούσι.
Προστασία βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης
Όπως κατέδειξε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, το λαχανικό με την πικάντικη γεύση μπορεί να προστατεύσει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία, δηλαδή μετά τα 60.
Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Τοχόκου,Rui Nouchi διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό μειώνει την φλεγμονή και θωρακίζει την μνήμη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις του λαχανικού οφείλονται στη δραστική ουσία του, την 6-MSITC, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση.
Η μελέτη με placebo και δισκίο wasabi
Στη μελέτη συμμετείχαν 72 Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 60 – 80 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε ένα δισκίο wasabi (με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC) κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, ακολουθούσαν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ.
Οι εθελοντές που έλαβαν το συμπλήρωμα wasabi σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην δοκιμασία για την συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, η οποία αφορά την μνήμη.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι, χάρη στην 6-MSITC του λαχανικού, μειώνεται η φλεγμονή και τα επίπεδα οξειδωτικών ουσιών στον ιππόκαμπο, δηλαδή, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα. Αντίθετα, η δεύτερη ομάδα, που λάμβανε το εικονικό φάρμακο, δεν σημείωσε καμία πρόοδο.